Blijf jezelf ontwikkelen!

Bedrijvige Vrouwen (dé netwerkorganisatie voor ruim 1700 vrouwelijke ondernemers in Amsterdam. Ze netwerken met als doel, onszelf, maar ook elkaar te verbinden en te versterken in vakvrouwschap en business. Dat doen zij door het organiseren van workshops, thema- en netwerkbijeenkomsten en (commerciële) samenwerking) vroeg mij om 3 zakelijke tips die ik heb voor andere bedrijvige vrouwen. Vandaag tip 3: Blijf jezelf ontwikkelen! 

Als je eenmaal bent gestart met ondernemen, of al even bezig bent en het loopt goed, is het verleidelijk om achterover te gaan leunen. Maar ondertussen verandert de wereld, ook in jouw vakgebied. Daarom moet je jezelf blijven ontwikkelen en blijven leren.

Zeven tips over hoe je niet stil blijft staan:

1. Zoek evenementen op die te maken hebben met wat je doet. Denk dan aan tentoonstellingen in musea, lezingen in de bibliotheek, Pakhuis de Zwijger of debatten in de Rode Hoed of De Balie. Of bezoek beurzen of congressen die raken aan jouw vakgebied.

2. Sluit je aan bij netwerkgroepen, zoals Bedrijvige vrouwen, of andere Meet-ups, waar je ondernemers tegenkomt.

3. Neem contact op met ondernemers die hetzelfde doen als jij. Bel ze op, ga koffie met ze drinken en wissel ervaringen uit. Stel vooral heel veel vragen. Bereid je wel goed voor!

4. Kijk online wat er gebeurt binnen jouw vakgebied, op Linkedin, maar volg ook blogs en platforms.

5. Volg van tijd tot tijdeen cursus en volg goeroes op jouw vakgebied.

6. Omring jezelf met vakliteratuur. Maak er een gewoonte van een keer per maand een boekenwinkel in te duiken en koop wat goede boeken. Word lid van een (online) magazine.

7. En als laatste is het belangrijk elk jaar de balans op te maken: wat werkt voor jou en wat niet. Je kunt dan doorgaan of uitbreiden met datgene wat je iets heeft opgeleverd en afsluiten of veranderen wat je niks heeft gebracht.