Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag stond en staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld.
Ik heb me door de jaren heen (in m'n dagelijkse leven of via social media) omringd met vrouwen die solidair zijn en strijden. En zij inspireren mij dagelijks. Ook op modevlak, want daar is solidariteit en strijdbaarheid heel hard nodig. Hieronder weer, net als vorig jaar https://indiaaninjekast.nl/blog/2017/3/8/internationale-vrouwendag, een lijstje van de vrouwen (en dit jaar buiten NL) in willekeurige volgorde die ik op deze dag wil noemen.

1. Iris Apfel: Zo wil ik me kleden als ik later groot ben ;-)
2. Leandra Cohen: Zelfspot + stijl= magische combinatie.
3. Susie Lau: 10 keer kijken voor ik snap wat ze aan heeft. Origineel!
4. Vivienne Westwood: Hallo, geen intro nodig toch?
5. Emma Watson: Haar visie op duurzaamheid, zo fijn.
6. Lisa Bonet: Jeugdheldin. Nog steeds. Die lach......
7. Stella Mc Cartney: Pionier. Knap.
8. Florence Welch: Wil al haar jurken. En haar haar. En haar stem.
9. Coco and Breezy: Coole chicks, coole vibe.
10. Giovanna Bataglia Engelbert: Kleur, prints, humor. Verademing.
11. Arpana: Sieraden queen.
12. Olsen twins: Net zo klein als ik, veel van geleerd.
13. Beth Ditto: Stoer wijf die staat voor wie ze is. Supersexy.
14. Hanne Gaby Odiele: Haar gezicht. Haar visie. Haar kledingsmaak.
15. Solange: Die lijnen waarmee ze werkt in haar kleding. Gaat voor het totaal concept. Werkt vernieuwend met kleuren.
16. Tilda Swinton: Muze van Haider Ackermann = muze van mij ;-)
17. Chloe Sevigny: Gave stylo. Intrigeert me door haar bizarre kledingcombi's.
Weet een vuilniszak nog interessant te dragen. Hoe doet ze dat?

En dan vergeet ik er vast toch een heleboel. Zoveel toffe vrouwen!
Wie inspireren jou en kun je me aanbevelen?

Foto Lisa Bonet: The Gazette Review

bonet.jpg

Dressen zonder Stressen met de feestdagen?

Ok, de feestdagen zijn pas over een maand, maar de tijd vliegt voorbij in december! Dus als je nu begint ben je ruim op tijd. En zit jij straks totaal ontspannen aan de kersttafel. Wedden?

Hoe ga je te werk?

1.     Je duikt in je kledingkast en pakt alles dat glimt, van mooie stof is, of dat simpelweg heel bijzonder is.

2.     Bel nu je vriendinnen, zus, tante, collega’s of wie dan ook en vraag of zij hetzelfde willen doen.

3.     Ga nu bij elkaar langs en kijk wat je kan ruilen voor de feestdagen. Make it a party!

En klaar! 

Het klinkt zo simpel om te ruilen. Maar het is volgens mij de manier om vernieuwend voor de dag te komen tijdens de feestdagen, gebruik te maken van wat er al is en geen bakken met geld uit te geven!

Bovendien is het een leuke manier om elkaar weer eens te zien, bij te kletsen, en meteen te zien wat de creatieve mogelijkheden nog meer zijn van jouw kledingstuk (met welke sieraden/schoenen erbij en hoe gecombineerd?). 

Kom je er echt niet uit? Is je kledingkast niet meer te overzien? Wellicht moeten wij dan eens samen door je kledingkast... stuur me dan even een berichtje.

Veel plezier met ruilen!

10 tips voor jouw bijdrage aan een duurzame wereld

Vandaag is de Dag van de duurzaamheid. En duurzaam is zo'n breed begrip ben ik achter gekomen. De vraag die ik vaak krijg gerelateerd aan kleding: "Ja, maar waar ik begin ik dan, hoe kan ik nu bijdragen?" 

Ik geloof oprecht dat alle stapjes die we samen zetten meer dan welkom zijn om impact te maken. Een betere wereld begint tenslotte bij jezelf.

Graag deel ik 10 toffe tips voor jouw bijdrage aan een duurzame wereld!

1) Kies het onderwerp dat jouw interesse heeft. Heb je iets met goede arbeidsomstandigheden? Zoek dan uit welk kledingmerk daar extra op let. Ben je tegen het gebruik van dieren in kleding? Focus daarop bij het aanschaffen van je kleding. Informatie daarover kun je vaak vinden op de website van kledingmerken of in het jaarverslag.

2) Gebruik je kleding optimaal. Dus duik ook eens achter in je kledingkast om te zien wat daar ligt. Wissel die stapels shirts eens (de achterste naar voren en de onderste naar boven). Trek je deze kleren alsnog niet aan? Geef ze weg of verkoop ze.

3) Onderhoud je kleding. Was deze niet te vaak, maar hang ze eens uit. Of verwijder alleen die vlek, zonder meteen het hele kledingstuk in je machine te gooien. Vet je schoenen in, maak die gaatjes in je vest, zet die knoop aan. Of vind iemand in de buurt die dat voor je doet, zodat je kleding langer meegaat. 

4) Winkel eens in de kledingkast van iemand anders. Ruil kleding met elkaar en shop bijvoorbeeld bij LENA. Door te ruilen vernieuw je je kledingkast en kun je eerst een kledingstuk testen voor je het aanschaft. En heel leuk, zo ontdek je nieuwe merken, stoffen en pasvormen. (Ik organiseer in november een kledingruil event waarover binnenkort meer.)  

5) Zie kleding als stof in plaats van kledingstuk. Zo kom je er achter dat een dunne trui heel leuk is te gebruiken in je haar als shawl. Of die rok het heel goed kan doen als top! 

6) Kan je met minder spullen gelukkig zijn? Kijk naar dit tv-programma waarin Cara Boccieri laat zien hoe zij dat doet. Ik heb haar eens persoonlijk ontmoet en was echt onder de indruk van haar manier van leven. 

7) Bezoek een “duurzaam event”. Check deze agenda. Hier lopen ontwerpers en producenten rond van duurzame kleding. Praat met ze! Ze zullen je inspireren, al je vragen beantwoorden en je het verhaal achter het kledingstuk vertellen. 

8) Neem een naailes! Of leer breien of haken en maak je eigen kleding. Er zijn zat naaiateliers en cursussen in Nederland. Hoe tof is dat om in je eigengemaakte kleding rond te lopen? Kun je ook meteen leren om die knoop zelf aan te zetten of die broek in te korten.

9) Shop eens tweedehands of vintage. Een paar van mijn favorieten zijn deze adresjes: de Noordermarkt, Laura Dols, Petticoat, Zipper en Salon Heleen Hulsmann

10) Als je gaat winkelen, ga met een doel. Ga voor kwaliteit, investeer en koop lokaal. En koop iets omdat je het echt nodig hebt, niet omdat het je staat.

Mocht je geïnspireerd zijn, dan kan je natuurlijk altijd komen kletsen met mij want ik heb nog zoveel meer te vertellen. Kom naar mijn workshop tijdens het Fair Fashion Festival.

Laat je het me weten wat voor jou werkt? Of juist niet. Of als je nog een geweldige tip hebt? Ik leer nog elke dag bij en blijf dat graag doen!

Ik hoop dat over niet al te lange tijd duurzaamheid zo'n onderdeel is van onze maatschappij dat we er geen speciale dag meer voor nodig hebben.

Hieronder zie je mij in volledig vintage of tweedehands outfit.

Hoe de zomermaanden mij inspireerden...

Ik ben de afgelopen 6 weken op reis geweest en ik heb veel moois gezien en inspiratie opgedaan. Dagen heb ik doorgebracht met m'n camera en notitieblokje bij de hand. En zo heb ik kunnen nadenken over de afgelopen maanden en de maanden die komen gaan voor Indiaan in je kast. 

Vol energie start ik weer. Met een heleboel toffe nieuwe plannen. Hieronder een tipje van de sluier:

- Naast mijn coaching in styling sessies heb ik een aantal hele gave workshops bedacht die ik ga geven en die binnenkort op mn site zullen verschijnen.

- Ik ben te vinden op een aantal modefestivals en events, bij enkele waar je een lezing of workshop van mij kunt bijwonen, meer informatie daarover volgt via n blog.

- Ik organiseer een kledingruil event in het najaar met een bevriende styliste in Amsterdam. Een uitnodiging volgt als de datum definitief is. 

- Ik ben te boeken via Fashion for Good als host voor rondleidingen in hun inspirerende gebouw. Je kunt me dan alle vragen stellen over sustainability, circularity, the 5 goods, duurzaam winkelen in Amsterdam etc.  Binnenkort volgt hier ook een blog over.

- Ik ga een aantal interviews geven, ik houd je op de hoogte waarin en wanneer die verschijnen.

- En dan blijven de maandag inspiratie outfits posts, mn wekelijkse inspiratie agenda en mn posts op instagram,  facebook, Linkedin en Pinterest natuurlijk bestaan.

Heb jij nou iets wat je mist, wat je zou graag willen zien of waar je meer over zou willen weten, laat het me weten

Bas Kosters

Afgelopen donderdag mocht ik Bas Kosters helpen bij de opening van de Amsterdam FashionWeek, waar hij zijn collectie My Paper Crown showde. Een collectie bijna geheel gemaakt van oude vlaggen die ik, toen ik nog bij Bas werkte, met collega's door heel Nederland heb opgehaald.

Donderdag heb ik Bas z'n pop up winkel opgezet en gestyled waar hij na de show zijn kleding (show now, buy now) maar ook accessoires verkocht. En verder heb ik modellen gekleed, meegeholpen met het maken van het décor, en tussendoor was er volop tijd om te kletsen, fotograferen en dansen. Het was voor mij een ware feestdag van het tegenkomen van veel oude bekenden en het maken van nieuwe vrienden in n geweldige sfeer.

In de media is Bas de afgelopen dagen volop verschenen. Er is geschreven over zijn uitspraak 'We are not all equal but equally important'. Over “This collection is my gift to this world and you. I hope you realize you can give something too, the gift of attention, of seeing the other. Be generous!' En over zijn actie om de tijger te redden met als doel het aantal huidige tijgeraantal te verdubbelen ism Wereld Natuur Fonds. Dit blog zal dus voornamelijk bestaan uit mn persoonlijke foto's waarmee ik je een idee geef hoe de dag verliep.

En om met Bas z'n tekst af te sluiten: 'A joyfull and lustfull carrotday'!

Soul Salon

Afgelopen weekend vonden zowel de Modefabriek als Soul Salon plaats en vooral van de laatste internationale modevakbeurs was ik zwaar onder de indruk. Het doel van Soul Salon ‘is om brands, ontwerpers, inkopers en pers samen te brengen om de passie voor innovatie in ondernemen te delen, te netwerken en gezamenlijk te werken aan een duurzame toekomst.' Helemaal mijn cup of tea. Het was voor mij een dag waar ik ontzettend veel bekenden tegen t lijf liep. En waar ik boeiende oude en nieuwe duurzame kledingmerken ben tegengekomen, kleding ideeën heb opgedaan voor mijn klanten en alle collecties heb kunnen bekijken, passen en voelen. Ik heb met de oprichters en mensen achter de verschillende merken kunnen spreken en mooie passievolle verhalen gehoord. Ik zal dan ook de komende weken over een aantal merken een stukje schrijven. Onderstaand alvast een indruk van de opzet.

Puck & Hans - Couture Locale

Afgelopen donderdag was de opening in het Amsterdam museum van 'Puck & Hans - couture locale' over de visionairs en het getalenteerde Nederlandse modeduo 'Puck & Hans'. Op de uitnodiging stond of je je feestelijk wilde kleden en als je het had of je een Puck & Hans wilde aandoen. En daar werd massaal gehoor aan gegeven. Ik heb zelden zoveel prachtig uitgedoste mensen bij elkaar gezien. Ik sprak met verschillende mensen uit het publiek en al snel bleek zij uit heel Nederland waren toegestroomd om de opening bij te wonen. En ook dat zij hadden geholpen om de tentoonstelling van de grond te krijgen door kleding in te leveren. Linda.tv heeft daar geweldige korte filmpjes van gemaakt. In de tentoonstelling zijn deze stukken te zien, naast collectiestukken. Puck & Hans hebben geholpen de tentoonstelling van de grond te krijgen. Verder is Frans Ankoné als fashionconsultant betrokken en Maarten Spruyt als gastcurator.

Hoe ziet de kleding van Puck & Hans eruit? Hieronder alvast een voorproefje.  Maar ik raad je aan om zelf te gaan kijken, nog te zien tot 3 september in het Amsterdam Museum.

 

 

 

Pleun Pijnenburg

Tijdens de modeshow voor Fair Fashion Festival Utrecht heb ik mogen samenwerken met ontwerpster Pleun Pijnenburg. Naast dat ze een geweldig energiek en tof mens is, vind ik dat ze prachtige kleding maakt. Zoals op haar website vermeldt staat: "Pleun Pijnenburg designs clothes inspired by the fabric she collects second hand. Every piece is handmade and one of a kind." 

Pleun staat hier te midden van haar modellen.

Foto: Baldwin Henderson

Fair Fashion Festival Utrecht

Vorige week mocht ik een hele dag in het kledingmagazijn van het Leger des Heils ReShare rondsnuffelen. Ik was gevraagd om 23 kleding setjes samen te stellen voor een modeshow in Utrecht. Deze show werd georganiseerd ter promotie van het Fair Fashion Festival dat 22 oktober plaats zal gaan vinden. Met dit fashion festival, willen de organisatoren een hele dag fair trade mode in het zonnetje zetten. Zij geloven namelijk dat fair trade mode een belangrijke stap is op weg naar een betere wereld voor mens en milieu. En ik sluit me daar volledig bij aan. Onderstaand enkele foto's van mijn modellen. Zie ik je 22 oktober?

Fotograaf: Baldwin Henderson 

Wees uniek!

Zo tof, Bedrijvige Vrouwen (dé netwerkorganisatie voor ruim 1700 vrouwelijke ondernemers in Amsterdam. Ze netwerken met als doel, onszelf, maar ook elkaar te verbinden en te versterken in vakvrouwschap en business.) vroeg mij om 3 zakelijke tips die ik heb voor andere bedrijvige vrouwen. Vandaag tip 1: Wees uniek!

"Chiara Spruit helpt jou de wereld jouw mooiste kant te zien. Ze winkelt met jou in je eigen kledingkast. Hoe duurzaam! Ze kijkt samen met jou of je kleding weergeeft wie je bent en wil zijn. Haar bedrijf heet Indiaan in je kast. Chiara geeft een tip hoe je jezelf als ondernemer kunt onderscheiden."

Chiara: “Zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door kleding en wat het met iemand doet. Het zat er al vroeg in. Ik struinde als meisje met mijn moeder stoffenmarkten af om onze eigen kleding te maken. Sieraden en lipstick hoorden erbij. Mijn oma was een rolmodel met een fantastische eigen stijl met kleurrijke creaties, prints en grote zonnebrillen.”

uniek zijn

Er kwam een moment in mijn leven dat ik ervan overtuigd was dat ik zelfstandig ondernemer wilde worden. Ik wilde heel graag mensen gaan adviseren En dat dat advies geven te maken moest hebben met kleding wist ik ook zeker. De style coach was geboren!

Toen ik mijn ideeën op papier ging zetten vormde zich een heus bedrijfsplan. Bij het puntje marketing aangekomen, wist ik dat ik niet de eerste zou zijn die dit doet. En zo moest ik me over de vraag buigen waarom vrouwen voor mij zouden kiezen? Ik weet dat iedereen uniek is als mens. Dus als ik mijn eigen uniek zijn zou kunnen implementeren in mijn bedrijf, zou er geen tweede style coach zijn die werkt zoals ik.

Ik ben toen heel goed gaan kijken naar wie ik ben. Hoe ik in het leven sta. Hoe ik zelf aan mijn kleding kom. Hoe ik er dagelijks uit zie. En ik ben gaan kijken wat ik mijn klanten wil meegeven, zodat het unieke in mensen naar boven wordt gehaald (ipv onderdeel te worden van de grijze massa).

Tijdens mijn coaching sessies ga ik echt uit van mijn klant, haar persoonlijkheid en haar identiteit, van wat zij nu in haar kast heeft liggen of hangen. Als we samen haar kast doorlopen, creëren we outfits waar zij zich goed bij voelt. Dat staat bij mij centraal en niet het aanschaffen van nieuwe kleding of de laatste mode.

Het unieke van mijzelf en het richten op het unieke van mijn klanten maakt mijn concept Indiaan in je kast.

chiara’s tip

Mijn tip voor iedere ondernemer: Om je te onderscheiden als ondernemer moet je uitgaan van iets dat heel dicht bij jou staat. Er is geen betere marketing dan authentieke marketing. Als je dat weet te implementeren in jouw bedrijf heb je een streepje voor op de rest. Het maakt je bedrijf uniek, want er zal geen tweede zijn zoals jij!"

Foto: Bedrijvige vrouwen

Fashion Revolution week

Het is nu Fashion Revolution week. "Fashion Revolution is a global movement calling for greater transparency, sustainability and ethics in the fashion industry. We want to unite the fashion industry and ignite a revolution to radically change the way our clothes are sourced, produced and purchased, so that what the world wears has been made in a safe, clean and fair way."

Er wordt wereldwijd gesproken over 'Who made my clothes'. En 'Don't overwash'. Ik hoorde sprekers tijdens lezingen in Pakhuis de Zwijger vertellen dat wat ik mijn klanten ook vertel als oa:

- Gemiddeld wordt kleding 4 keer gedragen. Hoe zonde. Kleding kan na jouw gebruik nog een keer en nog een keer worden gebruikt als je deze weggeeft. 

- Met de moderne wasmachines kan er meer dan je denkt. De huidige wasvoorschriften (stomerij, handwas) in kleding stammen nog van de tijd van onze ouders, oftewel zijn zoooo achterhaald. Laat je inlichten, en begin je kleding beter te verzorgen om ze langer mooi te houden.

- Niet alleen de ontwerpers maar ook de consumenten en eigenlijk iedereen kan haar of zijn verantwoordelijkheid nemen om de kledingindustrie duurzamer te maken. 

Op naar over 5 jaar een duurzamere kledingindustrie. Doe je mee?

Hanna Verboom en Ingrid Oomen (The Woolmark Company). Foto Nanette Hogervorst   

Hanna Verboom en Ingrid Oomen (The Woolmark Company). Foto Nanette Hogervorst

 

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Als style coach wil ik op de hoogte blijven van wat er zoal gebeurt in de wereld. Dit omdat de wereldse gebeurtenissen zijn weerslag hebben op het modebeeld, en vooral ook op de manier waarop mensen zich graag willen kleden. Ik geef deze informatie door aan mijn klanten tijdens mijn coaching sessies. En als laatste ook omdat ikzelf geïnspireerd raak door wat er om me heen gebeurt. Maar hoe verkrijg ik nu mijn informatie?

Onder andere door heel veel op straat te lopen. Ik bekijk mensen, fotografeer ze en ik heb m'n eigen foto bieb aangelegd. Ook heb ik altijd een boekje bij me waar ik bepaalde outfit combinaties in noteer die ik tegenkom. En ik kijk naar wat er in de winkels gebeurt. Welke etalages hebben ze, welke merken verkopen ze, wat is hun assortiment en welke kleuren/ materialen/ vormen richten ze zich op. 

Verder lees ik heel veel. Je kunt mij dus regelmatig in de boekenwinkel vinden voor een boek of een tijdschrift. Ook ga ik wekelijks naar de bieb om modeboeken te bekijken. En online volg ik allerlei blogs.

Maar het aller aller allerleukste vind ik t bezoeken van markten, kleding events, lezingen, modeshows, tentoonstellingen en fotogalerijen om te praten met experts, informatie uit te wisselen en nieuwe vrienden te maken.

Dus wil je nu weten waar ik zoal uithang? Kijk dan op https://indiaaninjekast.nl/inspiratie/. Hier vermeld ik alle evenementen waar ik heen ga (en deze lijst update ik WEKELIJKS).

Zin om een keer samen te gaan? Laat het mij weten

Pause pop-up, een winkel met alleen maar (internationale) duurzame merken

Gister bezocht ik de geweldige Pause pop up, opgezet door Romina Pirani en Leticia Bordoni. Ik ontmoette verschillende ontwerpers en eigenaren die gepassioneerd over hun collectie vertelden en over hun beweegredenen waarom ze op een duurzame manier willen werken. Prachtig om zoveel like- minded personen bij elkaar te brengen. Ik heb heel veel ideeën opgedaan voor mijn klanten en mijn hoofd borrelt over van de nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.

Wil je Pause pop- up bezoeken, dan kan dat nog  t/m zondag 2 april in de Posthoornkerk in Amsterdam.

Opening offline Modemuze @OBA

Zojuist heb ik de opening van de offline versie van Modemuze @OBA bezocht. Het was door de introductie van Milou van Rossum (fashion editor NRC, schrijfster), Ferry van der Nat (stylist) en Philippe Vogelenzang (fotograaf), DE luipaardmantel van Fong Leng en de locatie een mooi feestje.

Modemuze is een online platform waar bezoekers door de 12 collecties van Nederlandse modemusea kunnen bladeren. Tijd nu voor een tijdelijke offline versie in Amsterdam met het doel om liefhebbers, kenners en pro's samen te brengen. Er wordt een reeks lezingen en bezoekjes aan musea depots georganiseerd die vanaf nu te boeken zijn. Een unieke kans!

Nog een boek op de kop getikt voor mijn eigen mode bibliotheek met persoonlijke boodschap. En ik kijk uit naar m'n eerste lezing op 2 april: Vintage liefde. Wie is erbij? 

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag stond en staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld.

Ik heb me door de jaren heen (in m'n dagelijkse leven of via social media) omringd met vrouwen die solidair zijn en strijden. En zij inspireren mij dagelijks. Ook op modevlak want daar is solidariteit en strijdbaarheid heel hard nodig. Hieronder een lijstje van de vrouwen (binnen NL) in willekeurige volgorde die ik op deze dag wil noemen.

1. De vrouwen binnen mijn familie: Yael mijn dochter (foto). Ze kleedt zich vanaf haar 3e zelf aan, inspiratiebron van het hoogste niveau, een kleine vechter met een enorm groot hart.

Mijn mama. Zonder haar was ik niet in Nederland komen wonen en zoals ik al noemde op mijn website, mijn creatieve inspiratiebron.

Mijn zus Carmen, mijn tegenpool in bijna alles en m'n grootste spiegel. Mijn beste vriendin.

Ireen, mijn andere 'zus'. Nog zo'n tegenpool, een groot strijder en met heel veel liefde in zich.

2. Kia. Mijn soulmate. Veel dezelfde interesses en diegene met wie ik regelmatig als totale paradijsvogel door Amsterdam zwier.

3. Fiona Hering, diegene om wie ik altijd zo hard moet lachen door haar kijk op de modewereld. Ik verslind al haar artikelen en man oh man wat weet zij veel.

4. Marieke Eyskoot, de combinatie voor mij van een expert op het gebied van duurzaamheid meets iemand die het op een leuke manier weet te brengen. Zodat het realiseerbaar is zonder perfectie.

5. Lidewij Edelkoort, m'n goeroe. Punt.

6. Sanne Vogel. Creatief alleskunner met naar mijn mening de mooiste lach en krullen van Nederland.

7. Marjan Jonkman, stijl, look, haar, alles vind ik te gek.

8. Jojanneke van der Veer, performer pur sang, levensvierder en daarnaast een oog voor de medemens en dieren.

9 De meiden van LENA the fashion library. Goed in wat ze doen, hebben een prachtig initiatief neergezet, een groot zakelijk voorbeeld.

10. Iris van Herpen. Visionair, en alles waarvan ik denk, dat is toch niet te creëren, zij flikt het.

11. Anouk, strijdster ten top. Zegt alles wat ik niet eens durf te denken. Zou ik graag eens een drankje mee doen.

12. Esther Coppoolse, leer ik veel van. Draagt vaak kleding en schoenen die mij enorm intrigeren.

13. En als laatste niet zomaar iemand. Aynouk Tan, mijn stijl icoon met haar geweldige kijk op kleding.

Maak er een mooie dag van!