Vier jezelf, vier het leven- deel 2

2020 het jaar van “Vier jezelf, vier het leven” – deel 2. In deel 1 schreef ik over je mindset. Ik startte met hoe je gedachten je kunnen helpen om ook daadwerkelijk jezelf te kunnen vieren. En van daaruit te voelen hoe je jezelf kunt laten zien. En dan ook te weten dat te gebruiken wat jou uniek maakt. In dit blog schrijf ik over het vieren van jezelf verder. Hoe je na het ontwikkelen van je mindset over kunt stappen op actie. Ik heb daarom voor jou een aantal oefeningen die je als je dat wilt ook via Instagram dagelijks kunt volgen. Komen ze!

Oefening 1.

Mindset: ik vroeg je een Happy list te maken. Een lijst van punten of tekeningen die weergeeft waar je blij van wordt om te doen.

Ok en dan nu de daaraan gekoppelde actie richting je kleding: concreet, heb je in je kledingkast datgene hangen waardoor je wat je op je Happy list hebt staan, ook daadwerkelijk kunt doen? Ik zal een voorbeeld geven: word jij blij van sporten? Hoe zit het dan met je sport bh’s, je schoenen, sokken en overige sportkleding?  Zodat als je zin hebt om te gaan sporten, je alleen maar naar de kast hoeft te lopen, je kleding kunt aantrekken en kunt gaan. Voorbeeld twee: heb jij staan dat je blij wordt van vrijheid? Geeft jouw kledingkast je dan ook dat gevoel, van vrijheid. Dat je met jouw kast alle kanten op kunt. Voor alle gelegenheden, voor alle stemmingen, voor alle dagen van de maand? Als dat niet het geval is, hoe bereik je dat? Hulp nodig, je weet me te vinden.

Oefening 2.

Mindset: creëer een reëel zelfbeeld- oefening 1. Maak een tekening van  jezelf.

Actie: deze actie geeft weer hoe jij over jezelf denkt. Dat beeld dat in je hoofd zit, dat je altijd met je meedraagt. Wat jou opvalt aan jezelf (zonder te zien of dat ook die dag zo is) en waar je over nadenkt als je jezelf aan gaat kleden. Heel goed om je bewust te zijn van wat dat overall beeld nu eigenlijk wel niet is. Door het zetten van de pijlen op je tekening, ga je in op de details van je lijf, waar je nu de aandacht legt. En als je daar nog nooit eerder over had nagedacht, heeft je het nu meteen aan het denken kunnen zetten dat je accenten zou kunnen aanbrengen op je lijf. En zo die plekken te benadrukken met kleding waar je blij mee bent.

Oefening 3.

Mindset: creëer een reëel zelfbeeld- oefening 2. Het staan voor de spiegel en een foto nemen.

Actie: realiseer je je hoe je er nu echt uitziet? Probeer te gaan kijken in vormen. Volg de lijnen van je lijf op de foto. Door echt goed naar jezelf te leren kijken en daar de tijd voor te nemen kun je leren wat een lichaamshouding voor je kan doen. Wat zijn de verhoudingen van je lijf? Recht je schouders eens voor je een foto neemt, wat zie je? En adem eens goed uit. Ga in verschillende houdingen staan en maak foto’s.

Actie: Ok, we gaan met kleding werken.

Je hebt je zelfbeeld in je hoofd van oefening 2.1. Je hebt je spiegelbeeld in een foto omgezet in oefening 3.2. En dat ga je nu gebruiken bij het aantrekken van je favoriete outfit, de kleding waar je altijd wel blij van wordt. Om makkelijk te starten gaan we uit van die kleding die je graag aandoet. Laat die outfit precies dat zien wat je wilt laten zien? Show je nu nog meer met die outfit die lichaamsdelen waar je van staat te stuiteren, waar je de pijlen op de tekening hebt aangebracht (zie je daar bijvoorbeeld een glimmer, print, kleur, opvallend materiaal, accessoire)?

En wil je nu verrassend aan de slag met je kleding? Dan kun je door de verhoudingen van je kleding te wijzigen iets gaafs neerzetten. Ik zal een voorbeeld geven.  Heb je een rond gezicht zoals ik. Dan kan het enorm goed werken om met een driehoekige vorm te werken daaronder, in een kraag. In plaats van dat je de ronde vorm van je gezicht doorzet in je kleding d.m.v. een ronde kraag.

Oefening 4.

Mindset: creëer een reëel zelfbeeld- oefening 3.

Actie: Wat zijn de reacties geweest van je omgeving als je hen vroeg wat ze positief aan jou vinden opvallen? Wat ze echt jou vinden, uiterlijk gezien? Zijn het punten geweest die je nu gaat benadrukken als je je gaat aankleden? Heeft je dit een goed gevoel geven en misschien heb je wel een traan moeten laten? Hebben de reacties je verrast, want hoe vaak hoor je nu dat ze je oren mooi vinden (was een reactie die ik kreeg)? Bewaar je dit briefje alsjeblieft op een plek zodat je het elke dag ziet? En vul je het eens in de zoveel tijd aan (spreek een frequentie met jezelf af) met in ieder geval 1 compliment naar jezelf toe? Lieve vrouw, wees trots op je lijf, op jouw fysieke kenmerken, ze maken jou jou.

Als je je gaat aankleden kun je je meer gaan kleden met een gevoel van :

- te weten wat je in je kast hebt liggen, namelijk die kleding die precies aansluit bij dat waar je nu echt blij van wordt.

- een reëel zelfbeeld, dus niet teveel nadenken over wat je denkt dat je kunt laten zien, maar ook echt weten, voelen en uitdragen wat je kunt laten zien. Waar het accent te leggen op je lijf met je kleding.

- weten waar je echt trots op kunt zijn qua je lijf. Wat dat is wat anderen bijzonder en uniek aan jou vinden. Wat ze opvalt als jij de kamer binnenkomt. En natuurlijk is je eigen beeld het belangrijkste (zie hierboven), maar als je het lastig vindt om jezelf een compliment te geven (kom ik veel tegen), wellicht is het makkelijker voor een ander om dat te doen en kun je daar naar eerst naar luisteren. En van leren dat je er mag zijn. En ga je dat dan zelf aanvullen met jezelf complimenten geven.

Met dit allemaal weet je ook wat er nu niet in je kledingkast thuishoort. Als je alleen maar kleding hebt die de nadruk legt op je benen en je wilt dat vooral je bovenlijf opvalt, haal die opvallende onderkleding uit je kast. Laat deze vermaken tot tops of geef deze kleding weg. Ruil deze kleding of verkoop het.

Het vieren van jezelf, je echt durven te laten zien. Bovenstaande punten en de punten uit blog 1 kunnen je helpen. Wil je meer informatie, meer oefeningen, meer weten? Boek me voor een kastsessie en we gaan aan de slag!