Het verhaal achter kledingruilen
In het kader van omdenken: Je bedenken dat een kledingstuk dat niet meer in jouw kledingkast past, juist heel erg past in de kledingkast van een ander.
Ja de welbekende tekst ‘trash to treasure’ past daarbij. Maar ik wil nog wat verder gaan. Wat nu als je je echt gaat realiseren dat als jouw kledingstuk nog mooi is van kwaliteit, kleur, pasvorm en stof precies dat kledingstuk is waar iemand anders al jaren naar op zoek is? Zo’n stuk waar de nieuwe eigenaar echt een gat van in de lucht gaat springen.
Ik heb het zien gebeuren. Tijdens de uitverkochte kledingruil van afgelopen donderdag bij Fashion for Good.
Ik mocht daar stylen en coachen en heb er vrouwen mogen helpen om nieuwe outfits te vinden en te combineren. De blikken van blijdschap, de glunderingen, glimmende wangen en schitterende ogen waren priceless.
Teksten als: ‘Hier was ik al jaren naar op zoek.’ ‘Dit is nu officieel het mooiste kledingstuk in mijn kast.’ ‘Nooit geweten dat dit kledingstuk mij zo mooi zou staan, ik durf zo iets in de winkel niet aan te passen.’ ‘Dat mensen dit wegdoen, zo mooi van kwaliteit, ik ben er zo blij mee.’
En deze positieve vibe werd nog maar eens benadrukt door de kaarten met tekst die aan de kledingstukken hingen. Fashion for Good had gevraagd als je je kledingstuk in ging leveren of je er een boodschap op wilde schrijven voor de nieuwe eigenaresse. Zie de foto’s voor de teksten, grappige en ook ontroerende teksten. Je krijgt er als ruiler niet alleen een prachtstuk bij voor in je kast, maar ook een stukje geschiedenis, een verhaal achter het kledingstuk.
Helemaal geweldig was het toen een vrouw dolblij met een jurk rondliep (‘Hoera, kijk Chiaar wat een topstuk’) en er iemand naar haar toe kwam: ‘Wat leuk dat je zo blij bent met mijn jurk. Ik heb deze 1 keer gedragen op een bruiloft en daarna nooit meer. Ik gun deze jurk een nieuwe kans.’
Kortom, dat wat voor jou niet meer past, kan voor een ander de vondst van haar leven zijn.
Ik spreek uit ervaring, mijn garderobe bestaat voor 90% uit dit soort vondsten. Ik hoop dat je na het lezen van dit blog niet alleen de kleding in je kast, maar OOK de kleding die je wegdoet/geeft/ruilt heel wat meer gaat koesteren.
Voor de kledingruil bij Fashion for Good schreef ik o.a. de volgende voorbereidingstips (in het engels). Doe er je voordeel mee voor de volgende keer als jij gaat ruilen.
How to prepare when swapping clothes?
Step 1: Go to your wardrobe. Pick your favourite outfits and put them on your bed. I call this your Style pile.
Step 2: Following take out the clothes that need mending and washing. Bring these clothes to the tailor or alter them yourselves. Wash them. I call them the Maintenance pile.
Step 3: Check for the clothes that do not fit you anymore. These clothes can be swapped.
Step 4: What is left in your wardrobe, are the clothes that you do not put on a lot. Clothes which you would label OK. But this are not the clothes that energise you maybe. The so called pile Will do.
Step 5: Start comparing these clothes, pile Will do, with your absolute favourite clothes, your Style pile.
Can you make combinations with the two piles? What would you like to give a second chance looking at pile Will do?
The clothes that still do not work for you, pile Swap bring them to the swap in order to make someone else happy!!
How to pick clothes at the swap:
While sorting out your wardrobe make a list of items that you miss in your wardrobe, the so called shopping list.
Only bring home items that you do not want to take off when you go to bed. Items that you want to wear the same day, the day after and the day after.
Do not, and I repeat, do not take clothes home because they are for free and easy accessible.
After the swap:
Make at least 4 outfit combinations with the clothes you brought home. And photograph these combinations. In this way you incorporate the new items with your current wardrobe.
Enjoy swapping! When you have questions, please feel free to contact me.
Foto’s: Alina Krasieva