De judgy maatschappij & jij

Afgelopen donderdag kreeg ik een prachtige vraag binnen hoe om te gaan met je eigen stijl & persoonlijkheid en de judgy maatschappij.

Een vraag die ik ook regelmatig hoor tijdens mijn kastessies. Als iemand een opmerking, een blik of een gebaar maakt richting jou dan spelen daar een aantal factoren.

Ik heb vanaf kleins af aan opmerkingen gehoord en blikken toegeworpen gekregen over mijn uiterlijk. Ik groeide op op verschillende plekken waar ik, vanwege mijn huiskleur en de zelfgemaakte kleding die mijn moeder mij aantrok, opviel. Ik wist niet zo goed hoe ik met de blikken en opmerkingen om wilde gaan. Het ging dan, of leek te gaan, om mijn uiterlijk, maar wat zei het over mijn innerlijk? Ik heb inmiddels een aantal boeken gelezen en mensen leren kennen die mij inzichten hebben gegeven. Die deel ik graag hieronder met jou en kunnen een antwoord geven op de bovenstaande vraag.

Een bezield leven met 10 wegwijzers

Allereerst heb ik veel gehad aan de boeken van Brene Brown, zoals De kracht van kwetsbaarheid. Zij schrijft over het leiden van een bezield leven: ”Een bezield leven, een manier van leven waarbij je de wereld tegemoet treedt vanuit een goed gevoel van eigenwaarde. Je kunt dat doen aan de hand van 10 wegwijzers:

The power of vulnerability | Brené Brown

  1. Kies voor authenticiteit, laat je angst voor wat anderen vinden los.

  2. Vergroot je zelfcompassie, laat je perfectionisme los.

  3. Ontwikkel meer veerkracht, laat zelfverdoving en machteloosheid los.

  4. Cultiveer dankbaarheid en geluk, laat je gevoel van schaarste en angst los.

  5. Vertrouw op intuïtie en durf te geloven, laat je behoefte aan zekerheid los.

  6. Geef je creativiteit de ruimte, laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los.

  7. Neem de tijd om te spelen en te ontspannen, laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los.

  8. Breng kalmte en stilte in je leven, laat stress als leefstijl los.

  9. Streef naar zinvol werk, laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou moeten doen los.

  10. Lach, zing en dans, laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los.”

Niveaus van Bateson

Ik deel ook het model dat de antropoloog Gregory Bateson heeft ontwikkeld dat de niveaus beschrijft waarop wij denken, leren en veranderen. Het doorlopen van de logische niveaus helpt je om te ontdekken op welk niveau er blokkades zitten, en dus ook op welk niveau de mogelijke oplossing zit. De oorzaak en oplossing van een probleem liggen zelden op het niveau waar het probleem zich manifesteert. Het ligt bijna altijd op een dieperliggende laag.

 

En uiteraard Alok Vaid-Menon

Alok Vaid-Menon: “Style is about internal validation, about self acceptance for the audience of one. You magnetize towards the right things. I am getting dressed for me.”

En verder vind ik Alok heel inspirerend op dit gebied. Kijk het volgende filmpje wat Alok deelt over stijl en eigenheid plus de maatschappij.







 

Vind je plek

Als laatste heb ik veel gehad aan het boek De Fontein van Els van Steijn. “Aan de hand van de fontein als metafoor voor het familiesysteem leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Veel mensen staan onbewust niet op de juiste plek, waardoor ze op allerlei vlakken problemen kunnen ervaren. Met behulp van dit boek krijg je inzicht in de werking van de fontein en meer grip op je leven”.



Zing mee met Wende

Mocht je nu nog zoekende zijn naar hoe om te gaan met jouw eigenheid , zing dan mee met de tekst van Queen W.

Het is goed
Meer dan genoeg
Ik ben meer dan goed genoeg
Want ik ben
Hier zoals ik ben
Met alle glans en rafelranden
Mijn manier van houden van
En dat ik durf te vragen
Zie me staan en ga niet weg
Hou me vast en draag me
— Wende Snijders

Ik heb bovenstaande informatie de afgelopen jaren samen omgevormd naar één van mijn twee levensmotto’s: Vier jezelf. En dan het totaal van mezelf, alle kanten van Chiara. En dat helpt mij innerlijk en uiterlijk.

Ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik nodig je uit je bevindingen en vragen te delen.