Hoe onderhoud je je kleren?

Ik krijg die vraag ALTIJD van mijn klanten. En dat begrijp ik, want je wilt je favoriete kledingstukken het liefst altijd mooi houden, en tegelijk vaak kunnen dragen. Hoe vaak koop jij kleding in een winkel en vraag je meteen de gebruiksaanwijzing erbij? Nooit gedaan? Bijzonder dat je dat wel doet met een huishoudelijk apparaat, maar niet met een jas die misschien net zo kostbaar is. Veel van mijn kledingstukken zijn al tientallen jaren oud. En ze zien er stuk voor stuk nog prachtig uit! Dus hoe doe ik dat?

DENK NA BIJ DE AANKOOP

Te gek die suède jas, die trui die om een handwas vraagt of die blouse die snel kreukt. Maar niet zo fijn als jij je ergert als je jas tijdens het dragen slijt, je geen handwas wilt draaien of kreukels en strijken haat. Een kledingstuk heeft wat tijd en liefde nodig, voorkom een miskoop als je een kledingstuk wil kopen dat wat extra aandacht nodig heeft.

RUIM TIJD IN, MAAK ER EEN RITUEEL VAN

Of jij nu zelf je kleding onderhoudt of dat je dat laat doen bij een handige vriendin, vader of kleermaker: maak het onderhouden van je kleding een ritueel. Zodat je net als dat je je huis onderhoudt, ook je garderobe onderhoudt. Elke week, elke maand.

WAS ALLEEN ALS HET NODIG IS

Was je kleren alleen als er hardnekkige vlekken op zitten. Ik was vaak alleen de plekken waar de vlekken zitten of waar ik het onfris vind ruiken. Voor die geur, gebruik ik ook vaak de vriezer. Mijn kleding ruikt na een dag of 2 in de vriezer weer prima. Scheelt veel wasjes. En een handwas doe ik nooit, ik heb een machine waar een fijn wasprogramma op zit. Gooi ik al mijn kleren tegelijk in de machine, een machine vol. Zo ben ik liever voor mijn stoffen. Want wist je dat je met een handwas vaak ruwer bent voor de stof dan je denkt? Dat komt omdat je de stof vaak tegen de stof zelf aanwrijft. En dat doet meer kwaad dan wanneer je de stof door de machine laat wassen. Verder ben ik zuinig met wasmiddel, gebruik ik geen wasverzachter en gebruik ik een wasnetje voor tere stoffen.

WAS JE KLEDING KOUDER

Weg met die waslabels! Die stammen nog uit de tijd van onze ouders, en zij wasten met hele andere machines en wasmiddelen dan wij nu doen. Waarom zijn deze nooit aangepast? Wat zeggen die wasvoorschriften namelijk: als er 60 graden op staat, dan kun je dat kledingstuk dus maximaal met 60 graden wassen. Maar weet je dat als je met 30 graden wast i.p.v. 40 graden, dat je kleding er net zo schoon van wordt en de stof mooier blijft.

Hoe vaak was ik? Ongeveer twee keer per week een machine vol en dan voornamelijk sportkleding, ondergoed, sokken, handdoeken en bedden spul. En ik woon met 3 andere mensen.

ELKE DAG LUCHTEN

Gebruik je droogrek, je balkon, je tuin of 2 spijkers aan de muur en creëer je eigen lucht systeem. Zo kun je de kleding na een dag dragen uithangen en makkelijk nog een dag of wat dragen.

REPAREER JE KLEDING REGELMATIG

Ik kan zeker niet naaien. Ik heb een aantal jaar gewerkt bij de Meesteropleiding Couper en zag daar hoe de coupeurs waanzinnig goed konden naaien met de hand. Inmiddels heb ik het zo vaak gedaan dat het er redelijk uit ziet. Dus oefening baart kunst. Ik heb een wasmand waar ik de kleding met gaten in gooi. En zo eens in de paar weken ga ik met die kleding aan de slag. Ik heb mijn naaigerij (tornmesje, schaar, naalden, lijm, knopen en draad gekocht bij een fourniturenzaak en deels gekregen van mijn moeder). Verder heb ik zo’n handig ontpluis apparaat en meerdere kleuren schoenpoets. Ik heb anti haar borstels en zachte stoffen lappen om mijn kleding en schoenen van haar en vuil te ontdoen.

UPCYCLE JE KLEDING

Met het vager worden van je kleding, gooi je kleding in een verfbad. 

Is je kleding gekrompen? Pas ontkrimp methodes toe en als die echt niet werken, denk wat je nog wel met de stof kunt doen. Haal de naden uit elkaar, zoek op youtube naar mogelijkheden.

Ben je uitgekeken op je kleding, zet andere knopen aan je vest of colbert, plaats een broche op je jas en stop glitterveters in je schoenen. Zo maak je meteen je kledingstuk persoonlijk en naar je eigen smaak.

VOUW JE KLEDING OP

Heb ik een week geen tijd om alle was op te vouwen, dan heb ik mijn prachtige wasmanden (ieder gezinslid heeft haar of zijn eigen mand), waar het ondergoed en de sokken in blijven liggen tot ik die er in de ochtend bij het aankleden, pas uittrek. En opvouwen doe ik zelf niet a la Marie Kondo. Ik vouw a la Chiara, een beetje scheef.

OPHANG MOGELIJKHEDEN

Breisels die uitlubberen doordat ze hangen op een hanger kom ik in bijna iedere kledingkast tegen die ik induik. Kijk eens in jouw kast, liggen jouw breisels plat? Mijn vader had een broekenpers voor zn broeken om ze te hangen en persen tegelijk. En kijk eens naar je hangers, er zijn zoveel soorten. Hele dunne voor fragiele stoffen en stevigere (die ook meer ruimte innemen) voor zware jasjes. En ik hang mijn kast niet te vol. Ik let erop dat mijn colberts met ruwe knopen niet naast mijn dunne blousjes hangen. Of dat mijn lange jurken over de bodem van mijn kast slepen. Ook haal ik riemen altijd uit mijn kleren zodat ze mijn kledingstukken niet kunnen beschadigen.

Het kost tijd, het kost aandacht, maar ik houd er mijn kleren al jarenlang heel erg mooi door. De investering waard! Heb je vragen of opmerkingen, ik hoor graag van je. Altijd handig om van jouw tips te leren!