Hoe neem je afscheid van kleren?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, dat je je kast opruimt en opeens heb je dat ene kledingstuk in je handen waar je maar geen afstand van kunt doen. Het shirt dat je kocht bij een popconcert toen je 16 was. De zelfgebreide trui van je tante die inmiddels is overleden. De extravagante jurk die je aanschafte voor dat waanzinnige feest. Die rok die je de halve wereld hebt overgesleept tijdens al je vakanties.

En nu, nu weet je eigenlijk niet meer zo goed wanneer je dat kledingstuk ooit nog zal gaan dragen. Nu zit je in een hele andere levensfase. Nu weet je nog heel goed hoe je je voelde toen je dat kledingstuk aan had, maar weet je ook dat je dat kledingstuk nevernooitniet meer aan zult doen. En wat doe je dan met dat kledingstuk? Deze vraag kreeg ik van Marjolein en hieronder geef ik je ideeën wat je met zo’n kledingstuk kunt doen.

  1. Ga het kledingstuk zien als een basis voor een nieuw kledingstuk. Wat kun je er nu van (laten) maken dat je de stof nog wel gebruikt, maar de pasvorm of kleur aanpast? Zo maakte mijn moeder van haar bruidssluier mijn doopjurk. En verwerkten meerdere kastsessie klanten van mij een deel van hun kledingstuk in een ander kledingstuk. Ook kun je je kledingstuk totaal verknippen of beschilderen en weer gaan dragen.

2. Je kunt het kledingstuk ook gaan zien als grondstof. Geef het dan aan Carpet of Life, zij maken er een tapijt van. Of ga zelf aan de slag en gebruik de stof van het kledingstuk voor een wandkleed aan de muur of lijst stukken stof in in een lijst.

3. Lijst je gehele kledingstuk in. Maak van je kleding een kunstobject en kijk er elke dag naar. Ik heb dit toegepast met een flink aantal kledingstukken uit Colombia (waar ik vandaan kom) en ik voeg zo iets heel eigens toe aan mijn huis.

Of decoreer je huis ermee. Zoals hieronder is gedaan met een aantal accessoires.

4. Geef je kleding weg. Wie weet heb je iemand in je nabije omgeving die dat ene kledingstuk nog wel aantrekt. Hoe leuk is het dan om diegene blij te maken met jouw unieke stuk en dat kledingstuk regelmatig voorbij te zien komen? Geef het aan een vriendin of doneer het aan een Blijf van mijn lijf huis of de Poezenboot of asiel.

5. Maak een herinneringen kledingkist. Ik heb naast dat ik kleding vermaak, kleding inlijst en kleding weggeef ook een aantal kledingstukken die ik in een doos heb liggen en die ik bewaard heb voor mijn kinderen. Wat zit daar zoal in? Mijn babyponcho uit Colombia, een kleuterjurkje dat mijn moeder maakte en waar zij de rok van droeg en mijn shirt dat ik van mijn vader kreeg uit NY. Mijn kinderen hebben die kleding ook gedragen en deze kleding blijft binnen mijn familie.

6. Leen kleding uit. Ik heb een paar unieke kledingstukken die ik met liefde uitleen aan goede vriendinnen die andere maten of een andere stijl hebben dan ik nu.

7. Swap het kledingstuk bij de Swap shop of de Naaijerij

8. Start een Clothingloop of doe mee met een loop die al in je buurt circuleert.

9. Check Drop and loop.

10. Gooi je kledingstuk niet in de kledingbak, maar check eerst bovenstaande.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Deel dit blog met diegene waarvan jij denkt dat zij er iets aan kan hebben en heb jij nog leuke ideeën, laat het me weten!

*alle afbeeldingen zijn via Pinterest