Beautiful

Wat is mooi? Wat is schoonheid? Ik praat er over als ik als ik spreker gevraagd word en als ik een 1 op 1 kastsessie doe. Wat betekent schoonheid voor jou? Wanneer voel je je mooi? Wie bepaalt dat? Ja, jij toch zelf zeker! Maar waar komt dat dan vandaan? Hoe heeft het begrip schoonheid zich door de jaren heen gevormd in jouw hoofd? Onder invloed van je jeugd, je omgeving, de media.

En dan jezelf mooi vinden, je mooi voelen en uitspreken wat je mooi vindt aan jezelf zijn hele grote verschillen. Heb ik gemerkt.

Het zijn hele belangrijke aspecten als je met mij gaat werken, jouw mindset en daaruit voortvloeiend gedrag over dit onderwerp. Wat vind jij mooi aan jezelf? Of waar ben je blij mee? Wat wil je laten zien? Hoe ga je daarmee om qua kleding? Wat trek je daardoor wel aan en wat niet? Het blijkt heel lastig om te benoemen. Makkelijker is het om te zeggen wat je lelijk aan jezelf vindt. Waar je niet blij mee bent. Waar je je best voor doet om te verdoezelen.

Maar positief praten en denken over jezelf, phoe. Acceptatie en zelfliefde. Wanneer ga je nu van jezelf vinden dat je er mag zijn?

Als jong kind zag ik er anders uit dan anderen. Maar ik ontdekte al snel dat eigenlijk iedereen wel anders is dan de ander. En natuurlijk waren mijn uiterlijke verschillen echt heel anders dan mijn blonde blauwogige vriendinnen, maar ook daar zag ik als ik goed oplette echt wel verschillen. Ik ben vanaf toen mijn unieke uiterlijke kenmerken gaan omarmen. Gaan zien als bijzonderheden, als iets moois. Hielp mij enorm in mijn zelfvertrouwen. En ik kan nu oprecht zeggen dat ik mezelf mooi vind. En ja natuurlijk heb ik bakken vol onzekerheid over mijn uiterlijk, maar he ik weet dat me niet helpt om blij mijn bed uit te stappen in de ochtend. Dus ik kies ervoor om me te richten op de positieve kanten.

Om van de binnenkant nog maar te zwijgen. Want ik heb het in mijn blog vooral over de buitenkant, maar die buitenkant is natuurlijk een reflectie van de binnenkant. Hoe je over jezelf denkt, straal je uit. Ben je blij met je zelf, dan sta je net even wat meer rechtop. Beweeg je net even wat natuurlijker. Dan ‘own’ je je kleding heel wat makkelijker. En voor mij is dat schoonheid: stralen, heldere ogen, ergens voor staan.

Deze tekening van Frances Cannon is spot on. Ik vind het oprecht 1 miljoen keer yes, amen en hoera in een keer. Ik hoop dat ie jou inspireert en misschien zelfs wel aanzet tot een nieuwe mindset over jezelf. Ga je wellicht dan ook over tot actie en mij vertellen wat je mooi vindt aan jezelf?

beautiful1.jpg