Vier jezelf, vier het leven

Ik vroeg de afgelopen weken aan een aantal vrouwen wat zij wilden leren van mij over dit onderwerp “Vier jezelf!” Over hoe ik dit toepas en heb geleerd. Een reactie die ik veelvuldig kreeg was hoe je toch bij jezelf kunt blijven als mens.

Ik heb daarom voor jou een aantal oefeningen die je als je dat wilt ook via Instagram dagelijks kunt volgen. Ik start met jouw mindset. Want die kan zo sterk zijn, dat het je eigenlijke letterlijke zelfbeeld vertroebelt. Dat deze je heeft gevormd door de tijd heen, beïnvloed door een opmerking of een foto in een magazine, dat je met ideeën leeft zoals het zou moeten. Zoals het hoort in plaats van dat je voelt en luistert en ziet naar wat past bij jou. Dus terug naar de basis. Naar stap 1. Naar de kern. Zit het namelijk met die mindset ok, jouw identiteit, jouw ideeën over jezelf, dan kun je gaan spelen met je werkelijke zelfbeeld, je outfits, je kleding, je stijl en jezelf echt gaan vieren. En het leven. Daar geloof ik in. Laten we starten.

Oefening 1.

Maak je eigen happy list.

Of hoe je zo’n lijst ook wilt noemen. Een lijst met een aantal ervaringen, elementen, bezigheden, ideeën die jou heel erg blij maken. Een lijst met woorden of een aantal tekeningen of wat er ook op staat die jou een blij gevoel geven bij slecht nieuws of als je het even allemaal helemaal niet leuk vindt.  En nee nog even geen moodboard, dat komt later. Maar misschien heb je wat eigen foto’s die je lijst kunnen aanvullen. Wat staat er op mijn lijst?

Zinnen als – Diep in en uitademen. En Goed uitrekken.  Naar het strand gaan. Kleine dingen die mij meteen wel helpen als ik laag in mijn energie zit.

Hoe vertaal ik zo’n lijst naar jouw kledingkast? Kom ik op in een volgend blog.

Oefening 2.

Creëer een reëel zelfbeeld- oefening 1.

Ga jezelf eens tekenen. Al teken je in een rondje (gezicht) en een driehoekje’s (jurk) vorm, probeer eens na te denken hoe jij jezelf ziet.

En zet vervolgens pijlen bij die lichaamsdelen waar jij altijd de nadruk legt. In je outfit. Bij het aankleden. De mijne? Voeten, handen, borsten, mond en taille.

Oefening 3.

Creëer een reëel zelfbeeld- oefening 2. Ga eens voor de spiegel staan in je ondergoed en maak nu een foto van jezelf, erop lettend dat je helemaal op die foto staat en dat je aan elke kant 5 cm ruimte ziet. En ga eens minuten lang kijken naar wat je nu ziet. Hoe verhouden jouw benen zich tot je bovenlijf? Kijk eens naar de kleur en vorm van je haar. Tot op welke hoogte komen jouw handen? Welke vorm hebben jouw benen? Zet eens een grote glimlach op, en neem nu nog eens een foto. Vergelijk die eens met foto 1.

Laat eens iemand een foto van je achterkant nemen. Wat valt je nu op?

Waar zou je nu de aandacht op willen leggen?

Oefening 4.

Creëer een reëel zelfbeeld- oefening 3.

En nu ga je eens in je omgeving vragen aan je collega’s, familie, vrienden wat ze uiterlijk gezien opvallend aan jou vinden. In positieve zin. Wat onderscheidt jou? Wat is kenmerkend aan jou? Wat is het mooiste, geweldigste, heerlijkste aan jou?

Oefening 5.

Creëer een reëel zelfbeeld- oefening 4.

Hoppa en nu neem je de tijd om dit alles naast elkaar te leggen. Komen oefening 1 t/m 4 met elkaar overeen? Wat wel en wat niet? Wat heeft jou verrast? Wat heeft jou aan het denken gezet?

Ik beloof je in het volgende blog hier meer over te vertellen. En ja uiteindelijk komen we bij die kledingkast. Beloofd.