Duurzaamheid, wat werkt voor jou?

Ok maar wat is duurzaamheid in je kledingkast nu eigenlijk? In de Van Dale staat het volgende:

1. lang durend 2. weinig aan slijtage of bederf onderhevig 3. het milieu weinig belastend; duurzaam produceren

Maak een keuze!


En dan heb je nog de begrippen als eco, slow en circulair en biobased. Welke term je ook gebruikt, ik denk dat dat stap 1 is. MAAK EEN KEUZE.
Wees niet zo perfectionistisch, vorm je eigen begrip plus inhoud.

Ik heb zelf gekozen voor het begrip duurzaamheid. Daar hoort voor mij koesteren bij. En daar mee experimenteren en combineren, dat onderhouden en vermaken, dat gebruiken (en dus niet in de kast laten liggen) en daarmee verhalen opbouwen, aan me verbinden.

Wat werkt voor jou?


Stap 2: WAT WERKT VOOR JOU? Welke vorm van laten we zeggen duurzaamheid past bij jou. Denk aan vintage kopen, duurzame merken kopen, zelf kleding maken, ruilen, lenen, kwaliteitskleding kopen etc.

En vaak beland deze stap 2 in eindeloos afwegen. Wat is duurzamer? Wat is beter?
Mijn tip: wat past bij jou en jouw levensstijl? Wat zou je kunnen om iets passends te maken? Wat wil je daarvoor doen en wat levert het jou op, op de lange termijn?

Want ik zie maar al te vaak dat er hele grote stappen worden gezet die op lange termijn niet haalbaar blijken.

Het gaat namelijk niet alleen om aanpassen, maar ook om inlezen, voorbereiden, om energie, tijd, geld, oefenen, doorzetten, motivatie, je kop boven het maaiveld uitsteken, je open stellen voor moois.

En bedenk, niet alleen jij gaat deze ontwikkeling aan, de duurzame wereld is zelf ook in ontwikkeling.

Vind je stijl!


3. En dan hoe verder? Ik roep het al jaren (Ronald van der Kemp zegt het ook): Dé duurzame stap is het VINDEN VAN JE STIJL!
En ik voeg dan toe: En als je leven wijzigt, wijzigt je stijl ook en pas dat dan toe op de kleding die in je kast ligt, vermaak die kleding of ga anders combineren.

Focus op jezelf!


4. Dan om de motivatie vast te blijven houden: FOCUS OP JEZELF! Ga niet vergelijken. Blijf voor ogen houden waarom je dit deed en wat bij jou past. Schrijf het op en bindt daar concrete stappen aan vast.

En om mijn verhaal te delen: Ik ben zeker op kledinggebied heel duurzaam opgevoed. Ik ben dus zeg maar 40 jaar bezig met tweedehands en vintage kleding, ik weet superveel over het vermaken en onderhouden van kleding. Ik zie altijd mogelijkheden, combineer er op los en bedenk altijd een oplossing voor welk kleding vraagstuk ook. En ik heb er dus voor gekozen om van mijn passie en kennis mijn werk te maken. Ik wil je vragen jezelf dus niet met mij te vergelijken, dat kan ontmoedigend werken, maar leer van mij. Ik deel met liefde alles wat ik weet met jou, online of tijdens mijn kastsessie. En zo leer ik ook weer van jou, want ik leer ook nog elke dag. We doen dit samen.