Stop fast fashion, start styling (deel 1).

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: fast fashion is erop gericht om jou een quick fix te bezorgen. Een stuk afleiding en verbloeming. Afleiding van alles wat kwalitatief, puur en met een verhaal is. Verbloeming van alles waar je onzeker over bent of waar je vragen over hebt. 

Ben jij onzeker over je lijf? Dan word je vooral geadviseerd die nieuwe zoveelste jurk te kopen zodat je onzekerheid smelt als sneeuw voor de zon. Vervolgens hangt die jurk als een los iets om jou heen zonder enige verbinding of diepgang. Iets wat je ook weer snel beu bent en dat nergens toe leidt. En dus kun je die jurk al snel toevoegen aan de vele jurken die in jouw kast hangen en het daglicht amper zien. 


Maar wat dan?

Wat is dan een alternatief? Wat is duurzamer? (En goedkoper!)

Over duurzaamheid is zoveel geschreven en gesproken. Het begrip zou zelfs geen inhoud meer hebben. Ik hanteer het nog wel. En ik geef er mijn eigen inhoud aan. 

Duurzaamheid is voor mij o.a.:

  • iets dat begint bij jezelf, je innerlijk. Vervolgens werk je naar buiten toe. Vanuit je gevoel, je waarden, kennis en verlangen zet je het om naar daden die bij je passen. Daden die starten vanuit een eenmalige actie en vervolgens kunnen doorgaan in een lifestyle met patronen en rituelen.

  • iets dat groter is dan jijzelf, wat namelijk ook veel effect heeft op een ander, je omgeving en de planeet.

  • iets waar je bewust mee bezig bent, dat tijd inneemt en wat je voor zowel nu als voor de toekomst doet.

  • iets dat vraagt om energie en liefde en dat ook energie en liefde oplevert als een cyclische beweging.

  • iets dat niet gaat over goed en fout, over in of uit. Het gaat over proberen, ontwikkelen, experimenteren en persoonlijk.

En als je het dus over kleding hebt, is duurzaamheid iets dat mijlenver afstaat van fast fashion.

Winkel in je kast!

De duurzaamste manier om met je kledingkast om te gaan is om te winkelen in je eigen kast. Om vanuit jouw innerlijk een directe vertaling te maken naar je kleding toe. Gebruik te maken van wat je al die jaren al hebt opgebouwd aan kennis over jezelf en je kleding. Om te gaan stylen en te combineren op een persoonlijke manier zodat je je kleding kunt dragen vol zelfvertrouwen en plezier. En om daar met een nieuwsgierige creatieve open minded empathische blik naar te kijken.


Ik nodig je uit!

Wil je daar meer over horen, kom dan a.s. donderdag 5 oktober naar de opening van de Dutch Sustainable Fashion week voor mijn Openingstalk, het panelgesprek en de Q&A. Ik ben blij om mijn ervaring, kennis en passie te kunnen delen.

Via de link kun je je gratis aanmelden.