Stop fast fashion, start styling (deel 2).

Jij en ik staan elke dag voor onze kledingkast. We kiezen een outfit en die dragen we de hele dag bij ons. En in ons leven doen we maar liefst 30.000 keer.

Als jij net als ik in NL bent opgegroeid, dan ben jij ook niet bekend met een cultuur waarin jezelf kleden vanuit je identiteit, expressie en creativiteit met de paplepel is ingegoten. Onze opvoeding was dat diëten normaal was. Rimpels, grijze haren, een buikje, die zijn not done. Net als teveel tonen van jezelf, niet die kop boven dat maaiveld steken graag.

Over kleren leerden we: Tweedehands kleding is voor armoedzaaiers. Terwijl een kledingstuk van 250 euro, dat moest je ook niet in je hoofd halen. Wie dat voor zichzelf koopt, heeft een gat in de hand.

We leerden op school NIET hoe je met stoffen, kleuren en pasvormen creatief bezig kunt zijn. We wisten wel dat textiele vormgeving, tekenen en handarbeid geen kernvakken zijn.

Modewinkels lieten ons kennismaken met een systeem van 12 collecties per jaar en must haves.

Op tv bestond de modepolitie die regels uit haar duim zoog, wat je onzeker maakte en dat stimuleerde de verkoop van kleding. Bedrijven en media schotelden ons photoshop en supermodellen voor en lieten ons denken dat iedereen er zo uit moet zien.

De gevolgen daarvan?

We kleden ons nu hoe we DENKEN dat het hoort. We kopiëren wat onze vriendinnen dragen of wat de magazines voorschrijven en niet waar we het liefste in zouden lopen. Maatkleding dragen we niet, allemaal kopen we onze kleding in dezelfde winkels. En toch heeft ieder een totaal ander lijf, dus vaak zit kleding gewoon niet lekker. Daarbij opgeteld dat we voor de volgende tig generaties genoeg kleding op deze aardbol hebben. En toch blijven we maar produceren, want de economie moet draaien, en we willen niet elke dag hetzelfde aan. Niet verkochte voorraden worden weggegooid of verbrand.

Dat kan anders.

Ik neem je mee naar mijn wereld van duurzame styling. Ik geef je in 3 stappen hoe je door middel van styling een hele persoonlijke comfortabele kledingkast kunt ontwikkelen.

Stap 1 Jij.

A Start met het beantwoorden van de volgende vragen: Wie ben jij? Waar sta je voor? Ga terug naar je kindertijd, wat vond je altijd leuk om te doen? Waar wil je op terugkijken als je 80 bent? Vier jij jezelf?

B En daarnaast: ga eens uitgebreid voor de spiegel staan. Hoe zie je er nu uit? Wees mild. Waar wil je mee spelen?

Bij onszelf stilstaan doen we vaak als we iets meemaken dat alles overhoop gooit. We gaan dan door een verandering en merken dat zoiets als een kledingkast niet meer bij ons past. Vandaag vraag ik jou om eens te kijken hoe jij duurzaamheid je kast in kunt nemen. Zie dit als een verandering, een ontwikkeling.

Stap 2 Winkelen in je kast.

Trek vervolgens je kast open. Pak je favoriete outfit eruit. Die outfit die vanaf het wasrek meteen weer aan je lijf gaat. Die outfit waar anderen jou in kunnen uittekenen. Leg die outfit op je bed en ga de kledingstukken omschrijven op basis van pasvorm, kleur en materiaal. Kun je de kleding linken aan je happy list?

Leg dan al je andere kledingstukken uit je kast ernaast. Wat is het verschil tussen je favoriete outfit en de rest van de kleding en probeer die verschillen te overbruggen. Zit hem dat in kleur, pasvorm of materiaal. Wat kun je aanpassen, vermaken of verven? Zodat uiteindelijk je hele kast alleen maar bestaat uit lievelings kleding.

En nummer 3 je attitude, je lichaamstaal.

Hoe is het uiteindelijk als jij vanuit je waarden, kennis van je lijf, gaat winkelen in je kast en je outfits aandoet? Dus in feite neem je je kleding je leven in? Hoe sta je vervolgens? Wat adem je uit?

Wat levert duurzame styling op?

- Je draagt waar jij je jezelf voelt.

- Je kleedt je vanuit je identiteit en zelfexpressie.

- Je leert je creativiteit aan te boren met stoffen, kleuren en pasvormen.

- Je weet dat mode over jou gaat.

- Je kleden loopt over naar een lifestyle met rituelen.

- Je werkt naar een wereld toe vol creativiteit, mogelijkheden, omdenken, tolerantie, vrijheid, van koesteren wat je hebt en jezelf vieren.

Dus, terwijl jij je aankleedt, 1 van die 30.000 keer, onthoud: Stop fast fashion en start styling!


Foto: Joanne de Lijster