Accessoires voor kerst! Minimale inspanning, groots effect.

Letterlijk betekent het woord Accessoire een bijkomend, niet-noodzakelijk iets, dat behoort bij een wel noodzakelijk goed. Ik vind dat accessoires wél een noodzakelijk iets zijn. En dan heb ik het vooral over het gevoel dat accessoires je kunnen geven. Ik hoor veel om mij heen dat als mensen de deur uitlopen zonder accessoires dat ze zich kaal voelen, niet af. Dat hun verhaal niet compleet wordt verteld. En daarbij, sommige accessoires kun je niet afdoen (daarover meer hier beneden). En bovendien, zoals nu met de feestdagen voor de deur: accessoires zijn een heel makkelijk iets om een outfit een totale andere look te geven met minimale inspanning.

DE ROL VAN ACCESSOIRES

1. Ze kunnen een look, een outfit (af)maken. De piek op de kerstboom. De slagroom op je kerstdessert.

2. Accessoires kunnen weergeven wie je zelf bent. Zoals: stel dat jij een naamketting hebt of initialen. Of je vaste vloekwoord draagt zoals pannenkoek.

Een tattoo met de vingerafdruk van een dierbaar iemand.

Een haarlok in een medaillon.

3. Accessoires kunnen benadrukken dat wat je wilt uitvergroten van jezelf. Ga maar eens voor de spiegel staan met ketting om en zonder. Wat valt je op?

4. Accessoires kunnen een functie uitvoeren bij bijvoorbeeld het creëren van taille met een riem. Of je broek ophouden zonder de broek te verkleinen zoals met bretels.

5. Of gebruik je accessoires multifunctioneel zoals Lady Diana dat deed, het verbergen van je cleavage bij het uitstappen van je auto.

WELKE ACCESSOIRES?

1. Het belangrijkste accessoire vind ik misschien wel je mond, je ogen en je lichaamstaal waarmee je communiceert. Zonder je daar bewust van te zijn kun je nog zo'n te gekke Kerstjurk dragen, maar die vertelt dan helemaal geen verhaal. 

2. Speel verder met je haar, piercing, tattoo(s) en je make-up. Hierbij kan het zijn dat je altijd hetzelfde laat knippen bij dezelfde kapper (same same iedere keer) en bij piercings en tatoeages kun je denken: ‘Dat is niks voor mij.’ Is dat echt zo?

- Make- up: laat je eens adviseren door een make-up expert om je lach (BESTE ACCESSOIRE EVER) te optimaliseren als je lipstick wilt gaan gebruiken. Of hoe je ogen wat meer te laten stralen met een glimmer. 

3. Overige accessoires denk aan glitter of velvet veters, andere knopen aan je vest, strikken in je haar of onder de kraag van je blouse, broches, een net panty, bijzondere sokken, losse kraagjes of manchetten. Er zijn zoveel mogelijkheden om aan te duiden als een accessoire. En ook “noodzakelijke” extra’s aan je lijf kun je zien als accessoires, zoals een hoortoestel, een beugel of een bril. Kijk eens of ze te krijgen zijn in bijzondere materialen, vormen of kleuren.

WAAR VIND JE ACCESSOIRES?

- Neus in de kasten van familie (je oma's kast voor familiestukken) en vrienden (om te ruilen of te lenen om te zien of iets voor je werkt), bij antiekzaakjes, in concept stores, in musea winkels, op marktjes, winkels van Kunstacademies, fourniturenwinkels (voor knopen, kant, lint etc.), bij veilingen en sieradenbeurzen.

PLEK & ONDERHOUD VAN ACCESSOIRES

1. Gebruik je accessoires of get rid of them. Gebruiken als waarvoor ze bedoeld zijn of als versiering in je huis. Hang ze in de kerstboom of versier er je tafel mee tijdens een etentje. Maar laat ze niet verstoffen in je kast.


2. Leg accessoires in het zicht, investeer in opbergmogelijkheden, want anders gebruik je ze niet en zijn de feestdagen voorbij, was jij druk met het diner en zie je the day after je accessoires die je wilde gebruiken liggen.


3. Berg accessoires breed op. Prop hoeden niet in je kast maar zorg dat ze ruimte krijgen. Smijt shawl niet op een hoop, dan kreuken ze enorm, hang kettingen niet op één rekje, dan verstrengelen ze in elkaar. En net op Tweede Kerstdag dat jij ze wilt gebruiken, heb je eerst tijd nodig om alles uit elkaar te halen of te strijken. Wedden dat dat je tegenhoudt om ze te gaan gebruiken? Vind een opberg manier die bij jou past en wees gul in ruimte.


4. Onderhoud je accessoires. Loop ze van tijd tot tijd eens na om te kijken hoe je ze langer bij je kunt houden. Tip: vraag de vorige eigenaar of de verkoper bij moment van aanschaf hoe je accessoires langer bij je te houden.

Geniet van je accessoires! Heb je vragen, laat het me weten. En fijne feestdagen.

Chiara Spruitaccessoires