Kostuumverkoop: Wanneer draag je dat kledingstuk nou?

Ik kom tijdens mijn kastsessies extravagante kledingstukken tegen in de kast die nooit het daglicht zien. Die kledingstukken zijn gekocht tijdens een optimistisch euforisch moment met een achterliggende gedachte : ‘Oh ja, leuk voor een feest een keer en nu voor een mooie prijs’. Alleen dat feest komt er nooit. Of dat dat feest er wel komt, maar dat je dan voor je kledingkast staat met het item in je hand en denkt: "Ja, het leek zo vet destijds, maar ik voel hem gewoon niet."

Of dat kledingstuk dat je zo tof vindt bij een ander of dat je zette op je moodboard, maar waar je toch alle rode vlaggen bij ziet opduiken als je het kledingstuk even aan je lijf aanschiet. En vervolgens net zo snel weer uitschiet. 

Tijdens de Kostuumverkoop van de Nationale Opera & Ballet was mijn eerste vraag dan ook meteen als ik iemand in een prachtig item zag rondlopen: “Geweldig gevonden, wanneer ga je het dragen?"

De antwoorden varieerden:

“Ik ga deze gouden jas dragen als ik Babs ben van vrienden van mij (wel moet ik eerst even overleggen met de bruid, dat ik haar niet overshine).”

“Deze tutu’s koop ik voor mijn balletschool. We hebben regelmatig uitvoeringen.”

“Deze gele jas ga ik dragen deze winter. Ik was precies op zoek naar zo’n exemplaar.”

“Dit kostuum, ik weet niet zo goed wat het is, ga ik upcyclen tot iets wat ik elke week aankan.”

“Deze bruine ribbroek ga ik vermaken tot rok.”

“Mijn kinderen en ik hebben een youtube kanaal en we gaan deze kostuums dragen in de filmpjes.”

Zelf vond ik een zwarte jas lijkend op de cape van een raaf, bizar mooi gemaakt, volumineus en prachtig. Ik wist al meteen hoe ik deze bijzondere jas draagbaar zou maken, ik deel met jou hieronder mijn tips.

Mijn tips om een bijzonder kledingstuk eigen te maken: 

  1. Draag datgene wat je koopt, leent of swapt, meteen na de aankoop. De dag dat je het meeneemt je kledingkast in. En de dagen erna ook. En maak combinaties met datgene wat je al in je kast hebt liggen. Dat om de lagen van nieuwigheid en het spannende van het kledingstuk af te pellen. Draag, combineer, style, maak eigen, wordt ermee vertrouwd.. En al draag je het kledingstuk de eerste dagen alleen nog maar in je huis, dan raak je al vertrouwd met dat wat nieuw voor jou is. Ik liep de dag na de Kostuumverkoop ook meteen de hele dag binnen rond in mijn jas. Onwennig en tegelijk blij, om alle eigenschappen van de jas te leren kennen. Hoeveel lagen kon ik onder de jas dragen, hoe warm was zij, wat voor geluid maakte de jas bij het dragen, tot hoelang viel de jas, welke ceintuur werkte nou het handigste?

  2. En vind je nu geen gelegenheid om dat waanzinnige kledingstuk te dragen, creëer de gelegenheid dan zelf.  Organiseer een feest. Een etentje. Vraag diegene die komen ook bijzondere items aan te trekken, inspireer elkaar.  

  3. En als het kledingstuk niet past aan je lijf of bij de kleding die je al hebt, pas styling toe. Het gaat om styling styling styling als je zulke unieke stuks draagbaar wilt maken voor elke dag. En styling vraagt om creativiteit en verbinding met het kledingstuk.

    Bedenk dat het grootste deel van kleding op een fijne manier dragen niet aan het kledingstuk ligt, maar aan die verbinding die jij voelt met het stuk en de daaruit volgende attitude die je toont terwijl je het kledingstuk draagt. 

Wil je meer van dit soort tips, deze deel ik in mijn experiences en tijdens mijn kastsessies.

Chiara Spruitexperimenteren