Hoe praat je tegen jezelf?

Hoe praat jij tegen jezelf?

Afgelopen weekend was ik met mijn vriendinnen in gesprek. Een van hen zei dat wanneer ze alleen is ze enorm onaardig tegen zichzelf is. Ze spreekt zichzelf dan kleinerend toe en scheldt zichzelf uit. Dit zette me aan het denken. Hoe praat ik tegen mezelf en wat voor effect heeft dat op mijn leven?

Zo vertel ik mezelf altijd dat ik niet kan naaien, een ezel ben met cijfers, teken als een kind van vijf, geen broekenmens ben en zwart dragen mij depressief maakt.

Maar wanneer ik bloedeerlijk tegen mezelf ben dan…

  • Naai ik inderdaad niet best, maar heb ik ook nooit de moeite genomen om een les te volgen. En nu ik al 20 jaar mijn eigen kleding verstel, zie ik echt vordering en bovendien begin ik er lol in te krijgen.

  • Heb ik geen cijfermatig inzicht, maar ik heb nu wel trucs om daarmee om te gaan. Lang leve de calculator op mijn telefoon en de Google assistent.

  • Is tekenen zeker niet mijn grootste talent, maar ik teken elke kastsessie wel allerlei plaatjes om mijn styling ideeën uit te beelden en dat werkt geweldig voor mijn klanten.

  • Ben ik geen hardcore ‘broekenmens’ en zeker geen skinny jeans mens. Maar wel een boyfriend en flare liefhebber en ook de joggingbroek en legging vind ik fijn.

  • Zijn de kleur zwart en ik zeker geen vrienden als de oppervlakte groot is. Maar de kleine toevoegingen zwart aan mijn outfit vind ik te gek en haalt het oma sfeertje af van mijn totale look.

Hoe je tegen jezelf praat, wat je jezelf aanpraat, matters. Wat je uitspreekt, hoe zacht ook, wordt op een gegeven moment bij herhaling een waarheid. Je gaat er in geloven. Je gaat het meedragen en uitdragen.

Een woord kan ontstaan bij een achteloze opmerking gemaakt door een vriendin, een ouder, een leraar. Je kunt een woord of zin overnemen en op een gegeven moment zelfs implementeren in je handelen. De kleinste zaken kunnen worden uitvergroot. Maar het mooie is; dit kan ook worden doorbroken. En hoe doe je dat?

Noteer wat je zegt over jezelf. Wat zijn de gedachten die je over jezelf hebt. De grapjes die je over jezelf maakt tegenover een ander. Vraag eens rond aan vriendinnen, familie of collega’s wat je jezelf vaak hoort zeggen over jezelf. En bij de woorden die je niet over jezelf wilt horen kun je nagaan hoe je deze gedachten gaat doorbreken. En bij die woorden die overblijven, die je vervelend vindt, kun je nagaan of ze wel waar zijn. Wees zo specifiek mogelijk. Breng nuances aan. En leer jezelf andere waarheden. Vertel ze jezelf, elke dag. Laat ze de negatieve woorden overnemen. Stap voor stap. Soms kun je dat zelf. Soms heb je daar hulp bij nodig. Maar ga over tot actie!

Tot je woorden tegen jezelf zegt die je verder helpen, waarmee je de dag gaat doorkomen, die je aanzetten tot energie!