3 tips om tweedehands kleding te swappen, lenen of kopen

Voor de één een waar feest, om op zoek te gaan naar tweedehands kleding. Want je vindt eigenlijk altijd wel unieke kwaliteits kledingstukken en je weet nooit van tevoren welke parels je tegenkomt. Voor de ander een gruwel, want hoe ga je om met maten, omdat je maar één exemplaar ziet hangen in de rekken. En wat als je iets tegenkomt dat je niet nodig hebt, maar waarvan je weet dat je het nooit meer tegen komt?

Ik deel met jou met tips & tricks.

STAP 1 - Bezoek een tweedehands boutique

Op pad gaan? Ja, stap een winkel binnen. Blijf niet achter je computer speuren naar tweedehands kleding, maar ervaar hoe het is om kleding te zien, te kunnen aanraken en te kunnen passen in een werkelijke winkel. Ga dan voor een tweedehands boutique, waar de eigenaren van de winkel al een selectie hebben gemaakt voor jou en waar alles overzichtelijk hangt. En waar je bovendien terecht kunt voor advies. Hebben ze niet in de winkel hangen waar je naar zoekt, zet dan je zoekvraag uit. Vraag bijvoorbeeld of ze bij hun inkopen kunnen uitkijken voor jou naar een broek met het model waar je naar zoekt of van een materiaal dat je graag draagt. Winkeliers komen namelijk op plekken waar wij niet komen.

Een goed startpunt is bijvoorbeeld LENA de kledingbieb. Ze hebben verschillende prijzen, collecties, stijlen, merken en maten. 

Focus je vervolgens op drie punten: pasvorm, kleur of materiaal.

Let wel: de pasvorm en de kleur van een kledingstuk zijn aan te passen. Dus wees daar niet te selectief in (zie stap 2). Veel vintage kleding, en sommige wat oudere tweedehands kleding, bestaan uit veel betere materialen dan de meeste kleding die tegenwoordig wordt geproduceerd. 

STAP 2 - Upcyclen is vaak een oplossing

Als je wat mooie materialen hebt ontdekt in de winkel, bedenk wat je er mee wilt. Wil je het kledingstuk houden zoals het nu is, of laat je het vermaken, en nee dat kan natuurlijk niet als je het kledingstuk leent. Vermaken kun je zelf (neem een les bij een naaiatelier) of neem een kleermaker in de arm.

Is het kledingstuk al precies zoals je het wilt, maar past deze niet, dan ga je naar de kleermaker. Kleiner maken of uitleggen is vaak geen enkel probleem. Kostentechnisch is dat natuurlijk een extra investering, maar omdat goede kwaliteit stof moeilijker te vinden is ga je voor een op maat gemaakt kledingstuk, waarvan je weet dat je het nog heel lang gaat dragen.

Een kledingstuk waarvan je de kleur lelijk vindt? Verf het! Verven kun je zelf (check Studio Marte of de vele Youtube videos). 

STAP 3 - Stick to the plan! 

Heb je nou ook wel eens dat je een kledingbieb, ruilpunt of winkel binnenstapt en dat je op zoek bent naar een broek, maar thuiskomt met een trui. Of dat je weet dat tweedehands ruilen, lenen of winkelen het beste werkt door regelmatig bij deze winkels te kijken (nadat ze hun nieuwe lading kleding binnen hebben), omdat ze vaak maar één exemplaar hebben van iets, maar dat het er toch bij insluipt dat je amper gaat?

Maak van winkelen een ritueel: 

  1. Maak een lijst van kledingstukken die je zoekt (uiteraard nadat je goed in je kast hebt gekeken of je deze kledingstukken al niet in je kast hebt liggen). Schrijf deze lijst dan op in je telefoon. Zo leen, ruil of winkel je altijd heel gericht. 

  2. Zet in je agenda een reminder om geregeld  binnen te lopen bij je favoriete kledingbieb, ruilpunt of winkel.

Zo bouw je langzaam maar zeker toe naar een kledingkast vol mooie kwalitatieve kledingstukken die je je leven lang kunt blijven dragen en aanpassen naar je stijl en lijf.

En voor je op pad ga, winkel dan eerst in je kast en lees ook mijn blog over duurzaam winkelen (met 17 tips hoe dat te doen en wat het je oplevert).

Veel plezier met duurzaam winkelen!