Say cheese

Het moment dat er foto’s van je worden genomen is niet iets waar je naar uitkijkt. Toch gebeurt het, als ondernemer voor je branding en als werknemer voor de bedrijfswebsite of het smoelenboek. Zo’n camera op je neus hoeft gewoon niet zo van jou; de foto’s rollen er altijd net iets anders uit dan dat jij ze had voorgesteld en die ‘mevrouw’ die jou aankijkt op de beelden, uhhh dat ben jij niet.

Herkenbaar? Ik heb flink wat shoots mogen begeleiden als style coach en ik deel met jou 5 tips hoe jij relaxed een fotoshoot in kunt gaan én heel blij zal zijn met het resultaat. En als jij niet degene bent die de shoot organiseert maar jouw werkgever, dan zullen er toch tips tussen zitten die je kunt gebruiken.

  1. Bereid je voor op de foto’s. Neem uitgebreid de tijd om te onderzoeken welke kleding je aan wilt, welke poses je wilt aannemen, wie jouw favoriete fotograaf is, waar je wilt shooten, wie je haar en makeup gaat doen, welke style coach je kan helpen, wanneer jij op welk moment van de maand hoog in je energie zit. Onderzoek! En daarna ga je pas je fotoshoot plannen.

  2. Gebruik de kleding die al in je kast hangt. Dus: ga geen nieuwe kleding kopen. Van de kleding die je al hebt weet je hoe die zit aan je lijf. Je weet hoe je huid erop reageert als je het wat warmer krijgt van de zenuwen. Je weet welke kleding doorschijnt en welke niet. Je weet ook welke kleding statisch is of altijd scheef gaat zitten wanneer je beweegt. Oftewel, je komt niet voor onverwachte verrassingen te staan als je kleding aandoet die je kent.

  3. Maak selfies van jezelf in je kleding. Hoe kom jij over op beeld in die kleding? Hoe komt de kleding over op beeld? Wil je die mouw wat meer opstropen. Moet er een riem bij of een grote broche? Weet je tegen welke achtergrond je gaat fotograferen, zorg dan dat jij op het beeld naar voren komt en dat niet je achtergrond de aandacht vraagt. 

  4. Kom in je lijf net voor je op de foto wordt gezet. Maak je gezicht los met wat oefeningen. Dans jezelf los, doe wat stretch oefeningen, haal een paar keer diep adem, zing wat liedjes, kortom zorg dat  je lekker in je lijf zit.

  5.  En dan…we zijn allemaal geneigd, ik ook, om heel kritisch naar onszelf te kijken op beeld. Mag. Snap ik. En vervolgens schieten we foto's af. Want op foto x kijk je niet natuurlijk en op foto y is er een achtergrond stom. Maar.......geef jezelf wat tijd om te wennen aan jezelf op stilstaand beeld. En ja, jij mag vinden dat je niet op je natuurlijkst op de foto staat maar je partner, of vriendin, of klant kan daar een andere mening over hebben. Soms is juist de foto met onderkin of scheve lach of vlek die foto die het meest relatable is. Het meest bijblijft of aansluit bij je doelgroep. "Oh ze is ook maar een mens.'  Wen aan je foto. Je bent geen model, jouw verhaal op beeld moet aansluiten op wie je bent en waar je voor staat.

Heb jij een tip om te delen, ik ben benieuwd!

P.S. Oja en de belangrijkste tip: ik heb eens bijna ruzie gekregen met een fotograaf die mij vertelde dat ik echt niet met zoveel kleuren op de foto mocht, want dat zou te druk zijn. Tja, ik denk wel dat je mijn reactie kunt inschatten als je naar de foto’s op mijn instagram en website kijkt. Ook hier, blijf bij jezelf, vier jezelf!

Chiara Spruitkledingkast