Inspiratie of ordinair jatwerk?

Je bent in het buitenland, op vakantie of voor werk. En opeens valt je oog tijdens het rondlopen op de lokale markt op een waanzinnig uniek handgemaakt kledingstuk. Thuisgekomen ben je er eerst nog heel gelukkig mee, al weet je eigenlijk niet hoe je het gaat combineren met je dagelijkse kleding of wat ik nog vaker hoor: je weet niet of je wel met het kledingstuk de straat op durft. Want is het wel ok, is het wel ‘juist’ om dat kledingstuk te dragen?

Hoe kan ik het kledingstuk, de makers en de historie eer aan doen?

En voilà dit is een vraag die ik vaak krijg tijdens mijn kastsessies: “Chiaar, hoe doe ik het kledingstuk eer aan? Hoe kan ik dit kledingstuk uit Marokko dragen? Hoe kan ik de makers met hun kennis en uren aan werk recht doen? Hoe kom ik weg met dit stuk waar zoveel ambacht en historie achter zit, en die historie is niet de mijne?”

Herkenbaar, ook ik heb kledingstukken in mijn kast hangen uit Zuid Amerika, Afrika en Azië.

Wat raad ik je aan?

Oprechte interesse

Verdiep je in het kledingstuk. Google is je beste vriendin. Kijk wat de betekenis is van het kledingstuk (en ja, doe dat vóór dat je naar een land reist zodat je bent voorbereid wat je kunt tegenkomen).

Verder: hoe zie je dat de lokale bevolking het kledingstuk draagt? Met welke kledingstukken erbij? Hoe gaan zij om met de pasvorm? En wat is de gelegenheid dat ze de kleding dragen? Wat zijn de tradities en gebruiken van het land of de regio?

En vraag vervolgens aan de verkoper en de lokale bevolking hoe ze het vinden als jij de kleding draagt. Zo kreeg ik veel Marokkaanse kleding en heb ik mijn Marokkaanse vriendinnen en buurvrouwen gevraagd hoe ze het vinden als ik ‘hun’ kleding aan heb. Ze gaven aan dat geweldig te vinden. En een eer. En zo hebben we uren gepraat over hoe zij die kleding dragen en wanneer en met wat voor accessoires en hoe hun moeders en tantes en oudtantes die kleding droegen en maakten.

En die verhalen draag ik met me mee als ik de kleding draag.

Koester & Vier

Kortom: doe je huiswerk, bereid je voor en verdiep je met interesse en respect, stel vragen. En als je dan een bijzonder kledingstuk draagt, draag het met trots. En geldt dat eigenlijk niet voor alle kleding? Verdient de maker, de geschiedenis en het ambacht niet ALTIJD alle aandacht? Koesteren en vieren dus!

Overigens, al jaren zie ik tot mijn verdriet fast fashion merken die elementen toevoegen en kopiëren van ambachtelijke kleding en zich dat eigen maken. Vaak lelijk en onzorgvuldig uitgevoerd. Laat die kleding links liggen in de winkels. Over jatwerk gesproken. 

Heb jij hier een vraag of een aanvulling op, laat het me weten.

Inspiratiebronnen

O ja, en wie mij inspireren op dit gebied zijn Frida Kahlo, Jeanne Kroon, Alok Vaid Menon, State of Fashion en de boeken van Jimmy Nelson. En luister de podcast van Christine (scrol naar beneden), waar zij me vroeg naar dit onderwerp.