Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Eén van de meest gehoorde opmerking die veel van mijn kastsessie vrouwen te horen kregen tijdens hun jeugd. “Niet je kop boven het maaiveld steken. Niet opvallen. Niet denken dat je bijzonder bent. Niet de aandacht trekken. Niet te uitbundig, te afwijkend, te veel, te is nooit goed.”

Nou. Daar ben ik het niet mee eens. Persoonlijk stak ik met mijn 1,58 nooit mijn kop boven het maaiveld. Ik zou hebben moeten springen en er nog niet bovenuit gekomen zijn. En toch viel ik op in het dorp waar ik woonde. Was ik anders waar ik opgroeide. Trok ik de aandacht in de klas. Was ik uitbundig bij alles wat ik deed. Was ik veel en vooral TE. Vroeg ik erom? Deed ik het erom? Wilde ik het? Nee.

Mijn vrouwen, mijn klanten zijn 30, 40, 50, 60, 70 jaar en zitten veelal in de knoop met hun kleding, hun stijl, hun creativiteit, hun gevoel, hun leven. Deels omdat ze ieder op hun manier wel hun kop boven dat f#@cking maaiveld uit moesten steken. Ook niet omdat ze om aandacht vroegen. Niet om afwijkend te willen zijn. Maar simpelweg omdat ze niet anders konden dan zichzelf te zijn. Omdat het zichzelf zijn stroomde, vloeide, ontstond en ontwikkelde en dat liet zich niet in één richting duwen.

Artwork by Refik Anadol (Living paintings: Nature)

Mijn tip aan jij die dit leest

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg?

Doe zoals jezelf.

Juist ook als dat niet gewoon is (wat is gewoon anyway?).

En nee, je bent niet genoeg gek ook.

Wil je meer inspiratie hierover, je weet me te vinden.

Chiara Spruit