Dress code or Life code op werk?

“Privé kan ik mezelf zijn met kleding, in werk voel ik dat niet zo.“

Deze vraag kreeg ik binnen van Carla. Bijna tegelijkertijd wees mijn klant Vanessa mij op het blog dat net verschenen was van Ben Tiggelaar. Waarbij hij beschrijft wat onderzoek uitwijst over kleding op werk en wat voor effect dat heeft op hoe je je voelt tijdens je werk en hoe je wordt bekeken.

Thuis, in je privésfeer, waar niemand je ziet, denken veel mensen niet veel na over wat ze aan doen. ‘Als het maar lekker zit!’ hoor ik veelal tijdens mijn kast sessies.  Want ja, wie wil er een cursus volgen, vrijwilligerswerk doen of de fiets opknappen in een stroever zittend mantelpak? Nee, dan toch graag in die soepele broek en relax trui waar je flexibeler in kunt bewegen. En zodra je dan naar buiten gaat, komt vast onherroepelijk die gedachte bij je op ‘Kan ik zo naar buiten?'. Al is het maar dat je even naar de supermarkt gaat. 

Laat staan als je naar je werk gaat. Ik weet inmiddels dat er dan bij een heleboel mensen hele andere outfits die kast uit komen, dan de kleren die thuis worden gedragen. En ja, natuurlijk zijn er banen waar je kleding aan moet ter herkenning of bescherming. Denk aan banen bij de politie, brandweer, ziekenhuis etc. 

Maar wat maakt het verder dat we ons anders kleden op werk dan dat we thuis doen als we niet een uniform aan hebben? Trekken we dan in feite een niet afgesproken uniform aan? Als in: heb jij weleens de vraag gekregen tijdens je sollicitatiegesprek over wat je aan gaat trekken tijdens je werk? Of ben jij erop gewezen dat je je baan toch echt beter doet in dezelfde kleding als dat je collega’s dragen?

Ik denk dat we onszelf een heleboel opleggen waar we aan moeten voldoen van onszelf tijdens werk en dat we die eisen vertalen in een outfit. Ik denk dat we ons kleden naar wat we denken dat hoe het hoort. Waarbij we denken dat als we ons in een bepaald pakje hijsen, we ons werk beter doen? Ik denk dat er weinig plekken zijn in ons leven als in ons werk waarbij we ons zo enorm aanpassen aan ‘de rest’.

Ik ben ervan overtuigd dat als je in je werk een stuk van je privéleven meeneemt, je je dan veel ontspannener voelt. En voel je je ontspannener, dan gedraag je je ook ontspannener en zul je je werk langer volhouden en met heel veel meer plezier doen. Je hoeft namelijk niet een deel van jezelf achter te laten, je bent volledig jezelf (of zoveel als waar jij voor kiest in te laten zien). 

En dan te bedenken hoeveel uur je van je leven wel niet werkt. Daar zit lekker veel winst in qua gemak en lol voor jezelf als je dat doet gekleed als jezelf

Dus, wil jij niet elke ochtend voor je naar werk gaat zuchtend voor je kledingkast staan? Onderzoek wat je stijl is. En laat die stijl niet thuis. Neem die mee, de werkvloer op. Vol enthousiasme en eigenheid. Zoveel en zo persoonlijk als je kunt en wilt delen! En wat zullen ‘ze’ denken, je collega’s of je bazen? Geen idee, ze denken vast: ‘Oh had ik die fijne outfit maar aan, net als zij dat heeft gedaan.’

Foto: Anne de Haan