10 duurzame tips die je niks kosten (deel 2)!

Vorige week deelde ik met jou mijn 5 tips om duurzamer met je kast om te gaan. Vandaag tip 6 t/m 10.

6) Winkel eens in de kledingkast van iemand anders. Ruil kleding met elkaar en shop bijvoorbeeld bij LENA , dé kledingbieb in Nederland. Door te ruilen vernieuw je je kledingkast en kun je eerst een kledingstuk testen voor je het aanschaft. En heel leuk, zo ontdek je nieuwe merken, stoffen, kleuren en pasvormen. Veel van mijn klanten, die ik er naar heb verwezen na mijn kastsessie, zeggen ook dat ze nu kleding lenen die ze nooit zelf zouden uitzoeken laat staan aanschaffen.

7) Kan je met minder spullen gelukkig zijn? Kijk naar dit tv-programma waarin Cara Boccieri laat zien hoe zij dat doet. Ik heb haar persoonlijk ontmoet en ben onder de indruk van haar manier van leven. Ervaren in plaats van consumeren. Teruggeven in plaats van nemen.

8) Bezoek een “duurzaam event”. Hier lopen ontwerpers en producenten rond van duurzame kleding. Praat met ze! Ze zullen je inspireren, al je vragen beantwoorden en je het verhaal achter het kledingstuk vertellen. Deze maand vindt State of Fashion plaats. En bezoek nog tot 5 juni het Fashion for Good museum.

9) Neem een naailes! Of leer breien of haken en maak je eigen kleding. Er zijn vast mensen in je omgeving die je dat kunnen leren en waarvoor jij weer iets anders kunt doen. Jij krijgt naailes, jij geeft kookles . En anders zijn er naaiateliers en cursussen in Nederland. Hoe tof is dat om in je eigengemaakte kleding rond te lopen? Kun je ook meteen leren om die knoop zelf aan te zetten of die broek in te korten.

10) Kies het onderwerp binnen duurzaamheid dat jouw interesse heeft. Heb je iets met goede arbeidsomstandigheden? Zoek dan uit welk kledingmerk daar extra op let. Ben je tegen het gebruik van dieren in kleding? Focus daarop bij het aanschaffen van je kleding. Informatie daarover kun je vaak vinden op de website van kledingmerken of in het jaarverslag. Een fijne app om te gebruiken is Goodonyou. En praat erover met je omgeving. Om kennis uit te wisselen, om informatie in te winnen, om elkaar te motiveren.

Mocht je geïnspireerd zijn, maar niet weten hoe dit aan te pakken, dan kan je natuurlijk altijd een kastsessie bij mij boeken! Ik winkel graag met jou in je kast om ervoor te zorgen dat je blij voor je kast komt te staan en ik maak alle bovenstaande tips persoonlijk voor jou.