Kleding is een lap stof

Kleding is een lap stof. En daarbij hangt er aan die lap een verhaal, een gevoel, een herinnering, een concept, vakvrouwschap, een creatieve draai, een eigenheid en wat niet.

En ik beloof je dat als jij net als ik kleding als een lap stof ziet, dan zijn de mogelijkheden qua dragen, stylen en combineren eindeloos.

Terug naar de tijd dus, dat iedereen zelf kleding maakte. Of beter nog: laten we die tijd weer samen ingaan.

  • Dat we weten dat als een kledingstuk niet past dat dat niet ligt aan ons lijf, maar aan dat kledingstuk (en het dus innemen of uitleggen).

  • Dat als een kledingstuk niet meer past bij onze levensfase, we het uit elkaar halen en er een "modernere'' look aan geven.

  • Dat als we afwisseling willen, we niet naar de winkel rennen voor een nieuw kledingstuk, maar ons eigen kledingstuk aanpassen.

  • Dat als de stofkleur ons flets maakt, we precies weten hoe het te verven in de juiste kleur.

  • Dat we niet beknibbelen op de stofprijs omdat we voorzien dat we jaren doen met dat kledingstuk en dus kiezen voor kwaliteit.

  • Dat we het kledingstuk onderhouden en er net zoveel tijd aan spenderen als dat we op onze telefoon zitten, omdat we ervaren dat we de stof dan langer bij ons houden.

  • Dat we weten dat als we onze kledingstukken creëren zoals wij dat willen, dat dat effect heeft op de rest van ons leven (stijl is innerlijk en uiterlijk nietwaar?).

  • Dat we ons kledingstuk amper wassen, omdat we beseffen dat een stof daar niet beter van wordt.

  • En dat we opmerkingen die niet positief zijn over ons lijf in dat kledingstuk wegwuiven, omdat we zoveel waarde aan dat kledingstuk en het creëren erachter hechten dat een opmerking ons simpelweg niet raakt.

Dat we kortom weer beseffen wat voor verhaal, gevoel, herinnering, concept, vakvrouwschap, creatieve draai en eigenheid er in een kledingstuk zit. Dat we het dragen met niks dan trots en stijl en liefde.

Ik ben dus ook gestopt een broek een broek te noemen en een rok een rok. En de mogelijkheden die ik mezelf daar mee geef zijn eindeloos.

Dit is mij bijgebracht door mijn moeder die mij meenam naar de markt om stoffen te kopen voor mijn kleren. Ik zie mezelf als klein meisje met mijn moeder naar de markt gaan, waar ze me dan een stof liet kiezen en me vroeg: 'Wat wil je dat ik hiervan maak?'

Ik keek dan naar de lap stof en zag alle mogelijkheden voor me. Een broek met een top. Een rok voor mij en een rok voor mama. Een jurk voor mij met een haarband. Een broekrok. Een jasje.

En eigenlijk heb ik dit inzicht nooit verloren. En heeft het jou via mijn tips en mij heel veel opgeleverd. En weet je, ook elke kastsessie is het weer raak. Als een jurk niet meer past, we ‘maken’ er een top van. Als een broek is uitgescheurd, hop het ‘wordt’ een rok. Een blouse die gerafeld is, doet prima dienst als haarband. Ik zie de lap stof voor me waarvan het kledingstuk is gemaakt, de oorsprong, de grondstof, alsof het weefgetouw of de spinmachine nog aan het werk is.

En zolang er veel teveel kleding op aarde is waar geen lijf mee gekleed wordt, wil ik jou blijven uitdagen en inspireren deze visie te delen. In je eigen kledingkast, maar ook daarbuiten.

Volg niet automatisch je eigen vastgeroeste idee: dit heb ik gekocht en gedragen als rok, dus het is een rok.

Laat je niet leiden door hoe een winkel een kledingstuk aan je heeft verkocht: het hangt bij de jurken, dus het is geen blouse.

Spreek je creativiteit aan, verrijk jezelf en vergroot de mogelijkheden van je eigen kledingkast zonder een cent uit te geven en alsmaar nieuwe kleding te kopen.

Zo bouw je aan een kledingkast die jouw levenswerk omvat.

En hoe pak je dat dan aan?

Loop eens naar je kledingkast en haal al die items eruit die je nooit tot zelden draagt. Leg ze op je bed en ga eens na waarom je ze niet draagt. Ligt dat aan de kleur? Aan het materiaal? Aan de pasvorm? En kijk eens wat je er mee zou kunnen als je er de schaar in zet of laat zetten? Wat als je er een stuk vanaf haalt of een stuk toevoegt? Wat als je het omdraait of binnenstebuiten keert? Wat als je het halveert of juist verdubbeld? Wat als je het stript van ritsen, knopen, belijning en andere ornamenten en details? Wat als…

De vele voordelen van kleding zien als een lap stof. Heb jij wel eens zo naar je kledingstukken gekeken?