Duurzaam winkelen, hoe doe je dat?

Ga jij lekker winkelen binnenkort? Alvast kijken wat de nieuwe zomer of winter collecties brengen? Gezellig een middag de stad in? Ik leg je stap voor stap uit hoe duurzaam je kunt winkelen en wat het je oplevert.

Stap 1 De voorbereiding

  • Winkel eerst in je eigen kledingkast. Hier leg ik uit hoe je dat kunt doen. Wat ligt er ook al weer? Wat kun je vermaken, lenen, ruilen of verkopen?

  • Maak een blauwdruk van je kledingkast. Ben je een rokken of broeken mens? Iemand die van bonte prints houdt of minimalistische vlakken? Ga je voor wijde of strakke pasvormen? Of is het bij jou én én? Omschrijf eens je stijl. En zet dat dan met een paar woorden boven op je shopping lijst.

  • Met wie ga je winkelen? Alleen, met die bloed eerlijke vriendin of je moeder die een totaal andere smaak heeft dan jij en alles te duur vindt?

  • Neem de tijd om te winkelen. Niet even snel snel, miskopen liggen dan echt op de loer. En realiseer je dat het soms een jaar of meer kan duren voor je je kledingstuk naar wens vindt.

  • Waar ga je heen? Je favoriete winkel of combineer je dat met een winkel waar je nooit binnen durft te stappen? Tip van Chiara: winkel sowieso lokaal. Je investeert meteen in je buurt en dus in jezelf en je woonomgeving.

  • Misschien kun je online al wat voorwerk doen? De collectie bekijken? Het productieproces van de kleding ontdekken? De geschiedenis van de winkel achterhalen?

  • Wat ga je besteden? Investeer. Denk aan de price per wear. Maar bedenk ook dat je je geld maar één keer kunt uitgeven.

Stap 2: het winkelen zelf.

  • Ben je in de winkel mood? Dan ga je ervoor. Blijkt op de dag zelf dat je er geen zin in hebt, ga dan gewoon niet.

  • Neem je shoppinglijst mee. En je telefoon. Die shoppinglijst werk je af, die telefoon gebruik je voor inspiratiebeelden te maken van kleding die je ziet die je leuk vindt, maar niet op je lijst staat. Denk daar dus eerst over na voor dat je die kleding meteen koopt. En bij die unieke kledingparels die je tegenkomt, bedenk goed of je hiermee vulling of voeding voor je kledingkast krijgt.

  • Maak gebruik van de kennis van de winkelier. Bijv. over het onderhouden van je kledingstuk maar ook de kwaliteit van het kledingstuk.

  • Bouw een relatie op met de winkelier als je terug wilt komen in de winkel. Zo kun je informeren wanneer het rustig is om te komen winkelen of wanneer nieuwe collecties binnenkomen.

  • Laat de winkelier voor je winkelen. Zet hulpvragen uit voor kledingstukken die lastig te vinden zijn. Een winkelier komt op plekken waar jij en ik niet kunnen komen.

  • Pas alles aan. Maatvoering geloof ik niet in. Zeker niet in vintage winkels. En een rok kan voor jou een top zijn of een top een rok.

  • Wat zie je nu echt voor kleding? Keer kleding binnenstebuiten. Hoe is het kledingstuk afgewerkt? Welke knopen of ritsen zijn er gebruikt? Welke materialen voel je (doe navraag, de labels kloppen vaak niet)? Welke pasvormen zijn er? Voel, bekijk, laat je inspireren.

  • Maak foto’s, koop niet meteen. Laat kleding apart hangen. Denk er een nachtje over na. Of een paar dagen. Waarvoor ren je dan terug naar de winkel?

  • Bedenk ook dat een glittertop, naar je werk prima kan met een coltrui eronder. Na je werk, coltrui uit en je kunt naar een diner of borrel.

  • Informeer naar de voorwaarden van de winkel: wat als je het kledingstuk uiteindelijk graag wilt ruilen of terugbrengen.

En dan na het winkelen:

Als je duurzaam investeert, heb je naast een kledingstuk ook een mooie winkel herinnering en misschien dus wel iemand die voor jou winkelt, namelijk de winkelier.

Je zult merken dat je niet meer even snel snel een aanschaf doet. Ik beschreef hierboven 17 punten waar je over kunt nadenken van de 40 punten die ik bedacht heb waar je over kunt nadenken bij het winkelen. Duurzaam winkelen verandert hoe je je geld gaat besteden en daarmee verandert het ook de kwaliteit van je garderobe en het plezier in het dragen van je kleding.

Tenslotte:

En wat als jij met mij gaat winkelen? En denk nu niet dat we wat winkels afgaan en dat is het. Nee, ik neem je mee vanuit je eigen kledingkast. Ik bereid je voor hoe te winkelen aan de hand van mijn 40 punten. Ik deel al mijn valkuilen en ervaringen. Ik laat je zien waarom deze winkels die ik je laat zien mijn favorieten zijn. Waar ik op let als ik een winkel inloop. Hoe ik een duurzame relatie opbouw met de winkeliers. Hoe zij altijd net een stap verder voor mij gaan, omdat ik weet welke vragen ik moet stellen. En hoe ik dus langzaam mijn kledingkast vul met parels die niemand anders heeft en die van hele goede kwaliteit zijn. Parels die ik ook echt draag en op meerdere manieren en bij verschillende gelegenheden. Zin om ook zo’n winkelexpert te worden? Ik neem je graag mee.