'Het maakt niet uit hoe ik eruit zie, ik zie vandaag toch niemand.'

Die opmerking hoor ik ontzettend vaak tijdens mijn kastsessies en daar ben ik het totaal niet mee eens.

  • Je gaat er dan namelijk van uit dat de outfit die je draagt, alleen draait om het uiterlijke externe plaatje.

Een outfit draagt een verhaal met zich mee. Jouw verhaal, jouw stijl. De kledingstukken dragen emotie met zich mee. De jouwe. De items dragen een herinnering met zich mee. Ja, ook die van jou. En een outfit kan dus juist een vertaling zijn van waar je innerlijk naar zoekt/ behoefte aan hebt. Heb je zin in comfort, warmte, kleur, rust, vertrouwen, vrolijkheid en/of elegantie? Probeer eens na te gaan in het maken van een kledingcombinatie, hoe je daar mee kunt werken, hoe je dat tot uiting kunt brengen.

Kortom, de kledingstukken die je uitzoekt en bij elkaar pakt kunnen een gevoel/herinnering/emotie/verhaal opwekken die voor de buitenwereld helemaal niet zichtbaar zijn, maar jou wel helpen om dat waar je behoefte aan hebt die dag te bieden. En klinkt dit als pure abacadabra, dan kan ik je inzichten geven hoe dit voor jou naar voren te krijgen door middel van een kastsessie.

  • Jijzelf, degene die het meeste effect van een outfit die je aantrekt heeft, vergeet je.

Je kleedt je in eerste instantie voor jezelf. Vanaf het moment dat je een kledingstuk aantrekt, duik je in een bepaalde sfeer. Want een pantalon met hakken doet heel wat anders met je dan een rok met gympen. Of een blouse met strikken tegenover een shirt met een vest. Bedenk elke keer weer als je je aankleedt; wat gaat jou helpen een relaxte dag te hebben? En een stap verder: waartoe nodigen de kledingstukken je uit? Datgene wat je toch al wilde of moest doen? Of heb je nu opeens zin om die klus die al wat langer ligt, op te pakken?

Test het volgende eens uit: breng een thuis lummelbank hang dag door in je joggingpak plus warme sokken plus haar in een knot. En ook zo’n zelfde dag in een jurk met laarzen of een broek met colbert plus een sieraad. En wees dan eens knetter eerlijk tegen jezelf. Welke verschillen merkte je op? Wat doen de outfits met jou? Hoe voelde je je? Hoe werkte je outfit door in je dag?

Niemand ziet je, maar jij ziet jezelf. Jij (door)voelt jezelf. Jij verzorgt jezelf. Jij besteedt aandacht aan jezelf. Jij staat stil bij jezelf. Jij luistert naar jezelf. En daar gaat aankleden om. Want als jij het niet doet, wie dan wel?