Kostuumverkoop: Behind the scenes.

Afgelopen weekend werd de kostuumverkoop van de Nationale Opera & Ballet gehouden. Vele prachtige unieke (hand)gemaakte kledingstukken werden verkocht met als doel om het magazijn op te schonen én, met het oog op duurzaamheid, liefhebbers een kans te bieden een item aan te schaffen. Daar moest ik bij zijn!!


De verkleedkist uit mijn kindertijd

Door naar de kostuumverkoop te gaan, wilde ik mezelf wentelen in de sfeer van mijn kindertijd. Ik ben opgegroeid met de verkleedkist van mijn moeder en oma. Die was gevuld met totaal bizarre gewaden, fantastische jurken, jassen, veren, hoeden en andere bijzondere creaties. Helaas zijn mijn ouders verhuisd toen ik het huis uit ging en toen heeft mijn moeder alles weggegeven aan de lokale toneelverening. Fantastisch voor hen, ik ben nog steeds heartbroken over die gift. Graag had ik éém gewaad in mijn kast gehouden.

Van concept en lap stof tot kostuum.

Verder heb ik jaren voor de Nationale Opera & Ballet gewerkt vóór Indiaan in je kast. Ik werkte toen bij de Meesteropleiding Coupeur, een opleiding opgezet door en die samenwerkte met de Nationale Opera & Ballet. Ik kreeg destijds de gelegenheid om achter en voor de schermen de kostuums te bekijken, aan te raken en te bewonderen. Ik zag een creatie ontstaan van concept, losse stof tot eindresultaat. Met alle technieken, kennis, passie, uren aan werk die erin werden gestopt en die tot leven kwamen op het toneel. En ja, ik had door bij de kostuumverkoop weer zin in die creatieve wereld van het ambacht.

Van desillusie tot droom

De ticketverkoop vergde heel wat geduld (ik stond 3 uur in de online wachtrij) maar uiteindelijk slaagde ik erin tickets te bemachtigen voor zaterdag en zondag.

Dag 1 op zaterdag was de verkoop een vergelijkbaar Drie Dolle Dwaze dagen en hing er niks meer in de rekken toen ik aankwam. Dag 2 op zondag had ik meer geluk en heb ik talloze creaties aangepast. Jassen, jurken, hoeden, tutu’s, een korset en allerlei kostuums (meer details in blog 2 volgende week). Wat een feest, een ware throw back memorylane, de verkleedkist van mijn oma en mijn moeder zag ik terug.

Ik ging naar de kostuumverkoop voor de ervaring en kocht uiteindelijk één jas. En ik kan niet wachten om de jas aan mijn moeder te laten zien.

Hoe werkt dat voor jou als je naar een verkoop gaat? Waar hoop jij dan mee thuis te komen?

En wil jij ook naar dit soort gave events, ik neem je graag mee!

Dit blog is onderdeel van een reeks. Volgende week deel 2 over de Kostuumverkoop.

duurzaamheidChiara Spruit