Kostuumverkoop: Aankleden

Jezelf aankleden. Je doet het elke dag. Alleen, sta jij er wel eens bij stil hoe je je aankleedt? Of anders gezegd: wat de mogelijkheden zijn van het kledingstuk dat je aantrekt?  Want ik weet bijna zeker dat je een rok altijd op dezelfde manier aantrekt en een trui idem dito.

Wat als je deze kledingstukken vanaf nu eens als lappen stof gaat zien? En bijvoorbeeld die trui binnenstebuiten, achterstevoren en via een ander gat dan dat je eerst je hoofd erin steekt, aandoet?

Bij de kostuum verkoop van de Nationale Opera & Ballet had ik kledingstukken in mijn handen waarvan ik echt niet wist waar te beginnen om ze aan te trekken. Welke opening was waarvoor en waar kon ik wat insteken? En omdat de kostuums ook veelal langer waren dan ik, kolossaal en met heel veel lagen stof stond ik veelal 10 minuten te speuren en te piekeren wat waarvoor zou dienen. Een super grappig iets wat me weer deed beseffen: Kleding is een lap stof, ik kan lekker doen wat ik wil.  

Zo stond ik met een bustier in mijn hand waarvan ik meteen zag dat ik die niet zou passen. Maar toen ik deze omkeerde en de sluiting die half open kon aan de voorkant deed, zag ik wel mogelijkheden. Grappig genoeg waren er mensen om me heen die meteen riepen: “Je hebt hem verkeerd aan”. Uh ja, nee dus eigenlijk niet. Ik pas het kledingstuk aan aan mijn lijf, precies zoals ik denk waar een kledingstuk voor dient. 

Bij een jurk plus cape die half eraan vast zat werd ik geholpen door een coupeur van de Nationale Opera & Ballet die me vertelde dat ze dat kledingstuk had gemaakt. Ze hees me echt in de jurk, wat een paar minuten duurden voor alle drukknopen vast zaten en ik in het kledingstuk zat. Wat een feest om zo'n kledingstuk aan te hebben en laag voor laag te bouwen tot alles vast zat.

Serieus op elk punt van mijn lijf waar weer een bolling of welving begon, zat een drukknoop. Precies zo, zodat ik het gevoel had dat de jurk om mijn lijf heen zat alsof het precies op mijn lijf gemaakt was. De stof was handgeverfd en de details waren steekje voor steekje met de hand ingezet. Tip van mij: als je een kledingstuk aantrekt, koopt, check altijd meteen de naden. Hoe zijn die gemaakt. Zitten ze recht en regelmatig of schots en scheef en halflos. Dat is één van de punten waaraan je de kwaliteit van een kledingstuk kunt herkennen. 

Naast de hoge kwaliteit van de kledingstukken vond ik fijn om me weer te omringen met de kennis, passie en liefde die ik voelde van de coupeurs voor de kostuums. Je voelde de verbinding die zij hebben met dat wat ze creëren.

Voor jou: als je je deze week aankleedt, steek je hoofd eens in een ander gat van je trui dan dat je normaal doet. Draai eens een blouse om en trek deze achterstevoren aan. Kleding is een lap stof, er zijn zoveel mogelijkheden in je kledingkast te ontdekken!