Waarom jij geen witte blouse in je kast hoeft te hebben. Of welke must have ook.

‘Je moet een witte blouse in je kast hebben. En een little black dress. Oja en een jeans. ‘

- Afzender: Iemand die het niet snapt.

Ik heb geen van die drie kledingstukken in mijn kast. Ooit wel gehad. Ik heb ze ritueel verbrand (lees: weggegeven aan iemand die er blij mee was) toen ik doorhad dat ze niet bij mij pasten. Niet bij mijn stijl. Ja dit was weer zo’n gevalletje: het kledingstuk staat me prachtig, ik word er doodongelukkig van als ik het draag.

En iedere keer als ik iemand op socials voorbij zie komen die vertelt, of dat ik de uitspraak in een winkel hoor of zoals gister mijn klant hoor vertellen tijdens haar kastsessie dat haar werd verteld dat die witte blouse toch echt onmisbaar is in je kast en zooooo goed te combineren roep ik: ‘Klopt niet, says who?’

Kijk eerst of een kledingstuk bij jou past. Binnen je leven, je bezigheden. Word je er oprecht blij van? Wil je het kledingstuk elke dag aan? Voel je je er geweldig in?

‘Must have’ twee woorden bedacht door een marketing afdeling en inmiddels worden ze gebruikt voor elke kledingtrend die de kop opsteekt. Laat mij je dit vertellen: Je hoeft niks. DRAAG JEZELF! Dat is al een heleboel om elke dag mee te nemen de deur uit en bovendien GENOEG.

Werk is van Nick Cave, de beelden maakte ik in de Kunsthal Rotterdam.