Ik ga op vakantie en ik neem mee: één jurk.

Dit klinkt als een challenge. Als een outfit repeat oefening. Dat was het niet.

Dit ontstond spontaan en ik neem je mee hoe dat zo kwam.

Men neme een maand kamperen + weinig ruimte in de auto om een variatie aan kleren mee te nemen + een bloedhete vakantie bestemming + ik die dacht dat ik wel goed voorbereid had ingepakt.

En toen kwam ik aan in Italië. En daar was het tropisch heet, maar dan echt. Zo’n temperatuur waar je continue met een zweetlip rondloopt terwijl je de hele dag stil zit.

Tel daarbij op dat ik nu eenmaal niet het type ben dat de hele dag op het strand rondhangt. Ik ga er graag op uit, een beetje rondkijken in de omgeving. Dus dag drie van mijn zweetvakantie dook ik een vintage boetiek in en vroeg: “Welke jurk voel je niet als je deze draagt?” En voilà, de verkoopster toverde een Missioni print jurk tevoorschijn. Een kleine rib uit mijn lijf, maar ik heb de jurk vervolgens elke dag aangehad. En ik had inderdaad het gevoel alsof ik niets aan had, precies waar ik om had gevraagd.

Elke avond voor het slapen waste ik de jurk voorzichtig en de ochtend erna kon ik hem zo van het wasrek trekken, droog en schoon voor een nieuwe zweterige dag.

En hoe voelde dat nou, om elke dag precies dezelfde kleding aan te doen?

Eerlijk gezegd vond ik het naast makkelijk en comfortabel, doodsaai. Ik kon maar een deel van mijn creativiteit kwijt in het toevoegen van de accessoires. Een andere bril of hoed, mijn haar net even wat anders en dat was het dan ook wel weer.

Voor mij werkt het niet. Zeg ik terwijl ik een heerlijke vakantie heb gehad, mede namens mijn luchtige-ik-heb-niks-aan-jurk. Maar ik vind het nou eenmaal heerlijk om mijn outfits echt samen te stellen. Spontaan. Om in ieder geval de keus te hebben om het elke dag net even wat anders te doen. Om te winkelen in mijn kast of zoals op vakantie: vanuit mijn meegenomen kleding.

Al snap ik wel dat het voor sommige mensen kan werken, zo’n uniform of als je wat meer kledingstukken hebt: een capsule wardrobe. Het biedt overzicht en gaat keuzestress tegen.

Verder ben ik blij dat ik geïnvesteerd heb in het kledingstuk bij aankoop. Juist omdat ik het elke dag aangetrokken heb. De jurk ziet er nog steeds na al dat wassen en continue dragen uit als nieuw.

Volgend jaar ga ik met een bag pack rondtrekken. Wat ik meeneem? In ieder geval mijn jurk, plus nog een aantal andere kledingstukken die ik erbij kan combineren.