Stijl Manifesto van Chiara

Wat is stijl?

Stijl is een mix van jouw leven, jouw lijf, jouw creativiteit, jouw attitude en jouw kleding. Ik schrijf mijn Manifesto hieronder zoals ik dit tegen een vriendin zou vertellen. Ok komt ie.


1. Stijl is jouw leven gevuld met activiteiten, ervaringen en herinneringen. De waarden waar jij voor staat. De keuzes die jij maakt. De levenslange zoektocht die je aflegt om jezelf te leren kennen (ja ik weet het, het duurt lang en is nooit klaar). De dingen die je doet die jou gelukkig maken. Je happy list. Vooral happy, want mennn life can be so ugly. En omdat jouw leven een aaneensluiting is van verschillende levensfases, wisselt jouw stijl continue.

2. Stijl is jouw huid en jouw lijf met alle unieke samenstellingen van ledematen. Waarmee je kunt werken, waar je de nadruk op kunt leggen, waar je creatief mee om kunt gaan als je je aankleedt.

3. Stijl is jouw creativiteit die alle kanten met jou opgaat. Weg met patronen, unlearn. Jouw creativiteit die je originele kledingcombinaties laat maken, die je laat spelen met dat wat je voor handen hebt aan kennis en wat er in je kast ligt (nee nieuwe aankopen zijn niet nodig), je nieuwsgierigheid aanwakkert, je plezier laat beleven in het bezig zijn met aankleden.

4. Stijl is jouw attitude, jouw lichaamstaal, jouw energie die je meeneemt in hoe je je kleding (uit)draagt, je jezelf viert. Soms heb je die attitude meteen als je opstaat, weet je wat aan te trekken en ga je hop de dag in. Soms zit de attitude in je tenen en kun je die juist laten voeden door een te gekke outfit.

5. Stijl is jouw kleding, je kledingstukken in bepaalde kleuren, vormen en materialen en de combinaties die je er mee maakt. De lappen stof die jouw gaderobe vormen en die je koestert. Uniek, soms passend bij jou en je leven, soms ontgroei je je kleding en zijn nieuwe combinaties nodig.

Jouw stijl is one of a kind. Soms heb je één stijl, soms tien tegelijk. Jouw leven, jouw lijf, jouw creativiteit, jouw attitude, jouw gaderobe.

Wat is stijl niet:

LEVEN

Stijl gaat niet over eenheidsworst, one size fits all, verborgen dresscodes van generatie op generatie of binnen sectoren. Stijl gaat over je jezelf voelen (en ja vaak is dat een raadsel, wie ben jij nou eigenlijk in welke levensfase?).

Stijl gaat niet over in korte tijd weten wat je stijl is, stijl gaat over een jarenlange experiment en proberen van ups en downs. Je kledingkast is je levenswerk!

Stijl gaat niet over een eerste indruk telt. Fuck it. Stijl gaat NIET over het uiterlijke plaatje. Stijl gaat over de diepere laag van kleding, je innerlijk en hoe je dat uiterlijk wil laten zien aan jezelf en pas daarna eventueel aan de buitenwereld.

Stijl gaat niet over kleding aanhebben, meelopen in de stroom (niet die kop boven het maaiveld) maar je diep ongelukkig voelen en plukken aan je kleding. Stijl gaat over welke outfit zorgt ervoor dat jij geen seconde bezig bent met je kleding, maar dat jij je leven kunt leiden zoals jij dat wilt.

Stijl gaat niet over mensen uitsluiten, over mensen in hokjes stoppen (“Jij snapt echt niks van kleding, wat jij draagt is zo ouderwets, jouw stijl is achterhaald.”). Stijl gaat over verbinden en persoonlijk verhalen vertellen.

LIJF

Stijl gaat niet over kledingmaten en dat we het moeten doen met labels die in kleding staan. Stijl gaat over kleding als een lap stof zien en kleding naar de kleermaker brengen om deze uit te leggen of in te laten nemen.

Stijl gaat niet over welke pasvorm jouw lijf beter of slanker doet uitkomen. Over je buik inhouden. Stijl gaat over welke pasvorm jij lekker vindt voelen aan je lijf, over die kleding die jij nooit meer wilt uittrekken en over elke lichaamsvorm te vieren die er bestaat.

Stijl gaat niet over dat wij ons moeten aanpassen aan kleding, genoegen nemen met wat voor handen is, over balen in de paskamer, maar over dat kleding zich moet aanpassen aan ons. Niet, “Ik pas die broek niet.” Maar, “Die broek past niet bij mijn lijf.”

CREATVITEIT

Stijl gaat er niet over welke kleur mooi bij jou staat of welk kleurtype jij bent. Over dat als je veel kleuren draagt je dan een vrolijk persoon zou zijn. Stijl gaat erover welke kleur jouw hart doet overslaan, welke kleur trekt jou aan. Over zwart dragen omdat je je dan geweldig voelt of tien kleuren tegelijk omdat jij dat mooi vindt.

Stijl gaat niet over: Een lange jurk op de fiets is onpraktisch. En witte schoenen in de regen ook. En drie prints tegelijk dragen is te druk. Wees creatief! Stijl gaat over een lange jurk op de fiets met wat opstropen gaat prima, witte schoenen kun je schoonmaken en drie prints tegelijk is drie prints tegelijk, dus?

ATTITUDE

Stijl gaat niet over het laten zien wie je bent. Stijl gaat veel verder, stijl gaat over belichamen waar je voor staat, waar je in gelooft. Met hoe je uit je ogen kijkt, je lichaamstaal. En je kleding kan daarbij helpen.

Stijl gaat er niet over wat bij je past. Wie bepaalt dat? Stijl gaat er over waar JIJ van aangaat, wat JOU intens gelukkig maakt. Klein nuance verschil in woorden, groot verschil in uitwerking.

Stijl gaat niet over: ‘Wat staat dat je mooi.’ Stijl gaat over: Waar voel je je geweldig in? Schoonheid is in the eye of the beholder nietwaar?

Stijl gaat niet om aandacht vragen op straat, look at me. Stijl gaat over je kleden voor an audience of one (dank Alok voor deze!)

Stijl gaat niet over zo hoort het, zo is het stylish, zo is het mode, copy paste. Stijl gaat over hoe jij dat invult voor jou zelf. Stijl is een vorm van ZELF expressie, stijl is uniek.

KLEDING

Stijl gaat niet over elke dag een nieuwe outfit. Stijl gaat over outfit repeaten, koesteren wat je hebt en herinneringen maken met je kleding. Dat de stoffen en pasvormen zich vormen naar jouw lijf en je leven lang. En stijl kan in deze huidige tijd de duurzaamste vorm zijn hoe we met kleding om kunnen gaan; winkel in je kast!

Stijl gaat niet over slechte kwaliteit kledingstukken, waarvoor de makers niet betaald krijgen, de rivieren vervuilt worden, de kledingbergen in woestijnen groeien en 10 euro voor een jeans normaal gevonden wordt. Stijl gaat over items die jaren mee gaan, eerlijk makersloon, investeren in aankopen en vaker dragen wat we al hebben in de kast dan dat we nu doen.

Stijl gaat niet over kledingstukken die de retail of media voor jou bedacht heeft, steeds opnieuw in een snel productie tempo en 24/7 online verkoop proces. Over kleding afdanken en denken dat als je het doorverkoopt dat je dan lekker bezig bent. Denk na over de aankoop! Stijl gaat over jouw creatieve uiting met de kleding die je in je kast hebt liggen en die je vormt naar jouw lijf, jouw leven, jouw gevoel.

Stijl heeft niks met leeftijd of geld of kledingmaat te maken. Stijl heeft iedereen en is voor iedereen.

Ben je op zoek naar jouw stijl? Ik heb de afgelopen 30 jaar 10.000den vrouwen geïnspireerd in binnen-, en buitenland. Ben jij de volgende?





Dit weekend was ik bij een feest, ik won de prijs voor Best Dressed. Ik droeg de enige zwarte jurk die ik in mijn kast heb, gevonden bij Rosa Rosa Vintage. Accessoires van mijn oma erbij en klaar!