6 tips bij aanschaf van een kledingstuk

Ik krijg tijdens mijn kastsessies vaak de vraag waarom we toch eerst zo blij zijn met het aanschaffen van een nieuw kledingstuk. En dat als we het kledingstuk dan ook daadwerkelijk in de kast hebben liggen, dat we het dan vaak niet aantrekken. Oftewel hoe kan die euforie zo snel verdwijnen?

Ik heb daar verschillende redenen voor ontdekt. En één reden beschrijf ik hieronder met daarbij een 6 stappenplan hoe hier mee om te gaan en we zo onze kleding wél gaan dragen.

Als we een kledingstuk tegenkomen tijdens een ruil event, in de kledingbieb of winkel, dan zien we dat kledingstuk als een los item. Als een unieke vondst die ons wordt aangereikt op een presenteerblaadje en dat daar toch echt ligt om door ons gevonden te worden. Het is dan fijn als het kledingstuk in onze maat is, als de verkoper een opmerking maakt dat dat kledingstuk echt heel goed past, als de zon schijnt, de muziek in de winkel om mee te neuriën is en het er bovendien heel lekker ruikt.

Wat er dan vaak gebeurt als we dat kledingstuk een plek geven in onze kledingkast, is dat dat kledingstuk meteen concurrenten krijgt. Het degradeert op deze manier razendsnel van unieke vondst naar één van de zovele leuke vondsten. En bovendien is het een kledingstuk waar nog geen herinneringen mee zijn gemaakt. Waar nog geen combinaties mee zijn gemaakt. Waar nog geen emotionele waarde aan zit en waar we nog geen dragers vertrouwen in hebben. Kortom, het is slechts een kledingstuk in plaats van ons kledingstuk.

Dus hoe groot is vervolgens de kans dat we dat kledingstuk uit de kast pakken, eerder dan de kledingstukken waarvan we wel weten hoe geweldig ze zitten en hoe fijn zij zijn om een dag mee door te brengen (lees verder onder de foto)?

Kortom, denk breder en bewuster na als je een kledingstuk leent, ruilt, koopt. Ik geef je hieronder 6 stappen hoe met de aanschaf van een kledingstuk om te gaan: 

  1. Allereerst, ken je kledingkast. Weet wat er in hangt. 

  2. Houd altijd een shoplist bij de hand als je gaat swappen, lenen of winkelen. Wat mist er in je kast?

  3. Verzamel foto’s van outfits in je telefoon zodat je weet als je een kledingstuk aanschaft dat je dat minstens 10 keer of meer kunt combineren met de items die je al hebt.

  4. Is jouw kledingstuk echt een aanwinst voor je kast, (lees: voeding en geen vulling), ga dan als je het meegenomen hebt naar huis meteen combinaties maken met de kledingstukken die al in je kast liggen. Leg die combinaties vast op foto’s zodat je meteen een visueel geheugen opbouwt. Makkelijk voor als je je in de ochtend aankleedt en weinig tijd hebt.

  5. Trek het kledingstuk zo veel mogelijk aan om er herinneringen mee te maken, bouw een emotionele band op met je item. Leer het kledingstuk kennen. Hoe beweegt het zich? Is het warm genoeg? Hoe voel jij je erin? Bewaar het niet voor dat ene moment, dat moment komt namelijk zelden.

  6. Leg het kledingstuk vooraan in je kast. Zodat je er bijna over struikelt als je je kast opent. Zien doet dragen! Verleid jezelf, maak het jezelf makkelijk om te winkelen in je kast, ook met de nieuwe kledingstukken.

    Kortom, koester wat je hebt!

    Heb je vragen, laat het me weten!

    Foto: Anne de Haan