Hoe herken je kwaliteit bij kleding?

Dit weekend zat ik in een paneltalk bij het Fair & Sustainable festival. Er kwam een vraag uit het publiek en die luidde: “Hoe herken ik kwaliteit bij kleding als ik kleding ga ruilen, lenen of kopen?” Omdat ik denk dat mijn antwoord jou ook gaat helpen bij het samenstellen van je kledingkast met kwaliteitsstukken hieronder mijn reactie. En geef jezelf de tijd en ruimte om te kijken wat voor jou werkt. Dit is geen lijst van zo hoort het, maar zo meer: zo kan het. Haal eruit wat jij handig vindt.

10 tips om kwaliteit te ontdekken

  • Werk ook bij kleding altijd van binnen naar buiten toe: let op de binnenkant van het kledingstuk, het geraamte. Dat wat je niet ziet maar wat wel de basis is van je kledingstuk. Hoe ziet dat eruit? Is het zorgvuldig in elkaar gezet? Zijn de draden netjes afgewerkt? Loop het kledingstuk van onder tot boven na.

  • Voel het materiaal van je kledingstuk: is de stof lekker dik en stevig? Als je het kledingstuk wilt testen op of je het moet strijken, houd het kledingstuk dan even 30 seconden vast in je hand. Wat zie je als je de stof loslaat? Bij een broek, komen er snel knieën in?

  • Let op de pasvorm van het kledingstuk: trek alle kleding aan. Hoe zit het kledingstuk om je lijf? Valt de stof mooi op je lichaam? Beoordeel een kledingstuk niet vanaf de hanger op kwaliteit maar pas als je het hebt aangetrokken.

  • Kijk naar de kleur van het kledingstuk: is het kledingstuk intens van kleur of is het als je het kledingstuk wat uit elkaar trekt dat de kleur dan ook sterk vervaagt? Zeker bij kledingstukken van elastische stof is dit belangrijk. Dan hangt het kledingstuk prachtig in de winkel, maar als je aandoet zien je bij de stukken waar de rek erop komt te staan (zoals bij de bovenbenen of bij de oksels), dat de kleur vager wordt.

  • Heb aandacht voor de details van kleding: wat voor rits is er gebruikt in het kledingstuk? Is deze van plastic of van staal? Het laatste materiaal is beter en sterker. Zitten er knopen op je kledingstuk, let erop hoe deze zijn vastgezet. Is de afwerking netjes? En is de knoop misschien wel met een knoop aan de achterkant vastgezet? Is er een extra knoop aan de binnenkant van het kledingstuk gevoegd voor als je een knoop verliest? Hoe zien de knoopsgaten eruit? Zijn de randen met draad mooi afgewerkt en versterkt? Hoe zien de manchetten van je trui, de boord van je tshirt en de bovenkant van je legging eruit? Bij die laatste en ook bij panties is het lekkerder dragen als er een brede bovenrand is gebruikt en het elastiek niet gaat draaien tijdens het dragen.

  • Wat doet de print van het kledingstuk: hoe is de overgang bij de naden aangebracht? Loopt de print door (bijna alsof er geen naden in het kledingstuk zitten), bijvoorbeeld bij een ruit of een dessin of zie je dat de ontwerper daar helemaal niet op heeft gelet?

  • Is het een kledingstuk van een klein merk of is het een massaproduct? Ook hierbij mag je ervan uit gaan dat een klein merk meer aandacht en tijd besteed aan dat wat het maakt en de kwaliteit dus beter is.

  • Bouw een duurzame relatie met de kledingbieb, winkelier of swap organisator op: Doe je online onderzoek vooraf het lenen, swappen of winkelen. Wat voor kleding wordt aangeboden? Kun je online vinden wat er wordt vertelt over de kwaliteit? Gebruik de kennis van degene bij wie je kleding haalt. Leer de collectie kennen, zo kom je erachter dat dat ene adres net even wat meer let op kwaliteit dan het andere. Vraag degene bij wie je kleding haalt ook altijd hoe de return policy is. Als de kwaliteit tegenvalt na een paar keer dragen weet je meteen waar je aan toe bent. En je weet dan ook bij de aanschaf of je het risico wilt nemen als je het niet kunt terugbrengen.

  • Voordeel bij vintage en tweedehands: als je vintage of tweedehands kleding tegenkomt in het rek, dan weet je dat iemand anders dat kledingstuk al in de kast heeft gehad. Is de kwaliteit nog steeds goed, dan mag je er wel van uit gaan dat de kans groot is dat je een kwaliteits item in je handen hebt.

  • Bereken de prijs kwaliteit verhouding: Kleding die eerlijk geproduceerd is (goed loon voor de maker, rekening gehouden met het milieu bij het maken) heeft veelal een hogere prijs die jij betaalt dan een ultrafast fashion kledingstuk waar de maker en het klimaat de prijs betalen. Investeer! Weet dat je dan niet alleen een kwaliteitsitem je leven mee inneemt en waar je je leven lang plezier van gaat hebben. Het is ook zo dat je oprechte kwaliteit van leven aan je lijf hebt.

Wil je hier meer over weten, dan weet je me te vinden.