Belonging en fitting in!

Ik was in mei bij het symposium en de expositie van State of Fashion in Arnhem en deed daar een aantal inzichten. Ik deel vandaag mijn eerste inzicht.

Onderwerp van het modeplatform is dit keer ‘Ties that bind’ en brengt creatieve praktijken in mode, textiel en hedendaagse kunst uit het mondiale Zuiden in beeld. Het Zuiden, waar de ontwerpers en de fashion scene een hele nieuwe bron van energie brengen. Ze zijn vrij, lokaal en hebben een kleine productie. In het Noorden is daarentegen een verlies van eigenheid aan de gang. Het grootste probleem van het Noorden is de marketing. Uit angst voor verkoop en gebaseerd op wat er vorig jaar goed liep worden er geen risico’s meer genomen. Zo krijg je een eenheidsworst. Want open maar eens je kledingkast: alles wat je kunt kopen in de winkels heb je allang in je kledingkast liggen.

Dit doet mij denken aan de woorden Belonging en Fitting in. Het eerste woord is niet altijd vanzelfsprekend, het tweede is de easy way.

En dat is weer precies wat ik ontzettend veel tegenkom tijdens mijn kastsessies. Mijn klanten vinden het vaak spannend om hun eigenheid te omarmen. Om die vrijheid, die hun uniekheid met zich meebrengt, toe te passen in het aan te trekken waar zij zich goed in voelen. En om dus niet de massa te volgen.

Ik heb al eerder geschreven, ik heb het gevoel gehad nooit ergens te passen en misschien dus makkelijk praten. Ik paste niet in het straatbeeld, niet in de omgeving waar ik opgroeide, niet bij de verwachtingen die men van mij had. En vooral niet aan wat ik over mezelf dacht en wat ik mezelf oplegde. Dus vrij jong besloot ik om dan maar mijn eigen pad te volgen, of dat te ontwikkelen en te onderzoeken. En die ervaring deel ik hieronder met jou.

Mijn tips

Wat zijn mijn tips aan jou om jouw eigenheid te omarmen en die ook uit te dragen:

Vind je stijl. Start met het vast leggen van je waarden in het leven, onderzoek waar je van aan gaat als mens, kijk wat je beweegt in het leven, wat je blij maakt en zet dat om in kleding; in pasvormen, kleuren en materialen. Zo leg je als het ware een visueel vergrootglas op datgene wie je bent en voeg je een diepere persoonlijke laag toe aan je outfits. En omdat dat van binnenuit (jij) komt, krijgt de buitenkant (jouw outfit) een veel steviger fundament. Het belonging, vooral bij jezelf, zal dan groeien. Het fitting in, tja wil je dat? Zoja denk dan altijd na: ten koste van wie of wat?

Heb je hier vragen over, laat het mij weten.