Je eigen stijl = nieuwsgierig zijn naar jezelf!

Digna boekte bij mij een kastsessie. Ik vroeg haar achteraf wat ze had willen weten over wat een kastsessie haar zou opleveren naast wat ze al verwachtte. Hieronder haar antwoord:

““Great personal style is an extreme curiosity about yourself.” Stijlicoon Iris Apfel zei het goed: om een persoonlijke stijl te ontwikkelen moet je nieuwsgierig zijn, leergierig zelfs. De autodidacten onder ons leren (van)zelf stijlvol te zijn. Zij begrijpen hoe zij hun karakter, hun ambities, dromen, en hun kwaliteiten via hun kledingstijl aan de buitenwereld kunnen overbrengen. Bij mensen zoals ik kwam dat niet vanzelf. Ik wilde wel leren, heel graag zelfs, maar ik wist niet waar en hoe te beginnen. Zo kwam ik bij Chiara terecht, die mij in een 1-daagse maxicursus (die zij een Kastsessie noemt) A-L-L-E-S leerde over mijn eigen, persoonlijke stijl. Ik noem het achteraf een soort opleiding, al kwamen er geen boeken of saaie theorie aan te pas en hoefde ik geen examen te doen. Ik slaagde echter wel, met vlag en wimpel, want sinds die dag met Chiara draag ik nooit meer zesjes. Iedere dag heb ik negens en tienen aan waarvoor ik zelf de standaard zet. Het zijn mijn negens en tienen, en ik weet dat ik geslaagd ben als ik me de hele dag geweldig voel in mijn outfit


Ik realiseerde mij dat ik qua persoonlijke stijl géén autodidact ben..

Maar zo was het lange tijd dus niet. Ik weet niet precies waarom het nou niet lukte, maar ik weet wel dát het niet lukte om goede outfits uit mijn kast te halen. Terwijl ik een ba-dum-tss in gedachten had, hoorde ik vaak denkbeeldig een wah-wah-waahhhhh als ik mezelf in de spiegel bekeek. Ik herkende feilloos wanneer iemand anders er stijlvol uit zag, maar bij mezelf kreeg ik het maar niet voor elkaar. Ik volgde accounts op Instagram over persoonlijke stijl (waaronder dat van Chiara), ik las blogs, ik zocht tips….. En toch lukte het niet. Ik realiseerde mij dat ik qua persoonlijke stijl géén autodidact ben; als ik dit wilde leren had ik een leraar nodig. Iemand die mij zou begeleiden en al mijn vragen zou beantwoorden. Geen algemene informatie zoals welke kleuren goed staan bij donker haar of welke schoenen mooi zijn bij X-roklengte. Nee, iemand die echt voor die ene specifieke rok die ik nog nooit had aangehad zou kijken hoe ik precies dát item kon combineren. Of dat fijne vest, dat ik graag droeg maar dat wel een beetje saai was; hoe kon ik precies dát vest nou wat frisser en spannender dragen? Waarbij ik niet op zoek was naar een enorme shoppinglist voor allerlei nieuwe items, maar juist naar antwoorden die al in mijn kast lagen.

Chiara leert je hoe je alles van je persoonlijkheid kunt vertalen in je eigen stijl.

Hoe kan een kastsessie in één dag al die antwoorden vinden waar je jaren en jaren mee vooruit kan? Dat komt omdat Chiara niet alleen je vragen beantwoordt over die ene ongedragen rok of dat ene saaie vest. In plaats daarvan leert zij je hoe je, steeds opnieuw, nieuwsgierig kunt zijn naar jezelf. Ze leert je hoe jij alles van je persoonlijkheid kunt vertalen in je eigen unieke stijl. En ze leert je hoe je kunt blijven leren; wanneer er iets verandert in je leven en je opnieuw zoekt naar jezelf en je stijl. Dat is uiteindelijk ook mijn conclusie: met persoonlijke stijl blijf je ontwikkelen, je blijft leren een leven lang.

En daarmee zijn we terug bij Iris Apfel, die deze dagen alle stijlgerelateerde blogs en accounts domineert. Iemand met een gigantische persoonlijke stijl die wereldwijd mensen inspireerde. En die leergierig bleef, haar leven lang: “If you don’t learn constantly, you don’t grow and you will wither. New experiences and new challenges keep it fresh.” 

Zo is het maar net, Iris!“

- Digna

Wil jij ook persoonlijke begeleiding in je kast en je stijl ontwikkelen? Ik sta voor je klaar!