“Ik heb moeite met het vasthouden van mijn stijl in de zomer.”

Deze vraag kwam binnen van Zarah. En hoor ik veel tijdens mijn kastsessies.

Als je woont in een land als Nederland, dan heb je te maken met drie seizoenen (najaar, winter en lente) waarin je je outfit veelal in lagen zult dragen tegen de kou en regen. En er is een seizoen (de zomer) waar je slechts één laag zult aantrekken. Als je gaat stylen kun je keuzes maken in materiaal, kleur, pasvorm en vibe. In de drie seizoenen van lagen (wat onderdeel is van je pasvorm) kun je echt alle kanten op. Welke laag wil je eerst aan (vaak een onderhemd of bh) en welke sfeer wil je dat die laag uitademt? En dan een laag eroverheen, die kan weer een andere sfeer weergeven. Kortom je kunt spelen, afwisselen met de lagen die je aantrekt en zo je stijl samenstellen. Dit is vooral stylen op macro niveau. 

In de zomer ga je selectiever te werk en ben je dus vooral op micro niveau bezig, want met die ene laag op je lijf maak je je keus. Die ene laag geeft weer wat je stijl van dat moment is. En hoe ga je daar mee om?

Ik geef je een voorbeeld aan de hand van het stylen van je bovenlijf. Stel, je draagt een blouse. Dan kun je dus over een aantal aspecten nadenken. 

1. Ga je lichte lagen aanbrengen (dus dunne stoffen over elkaar heen)? Denk dan aan doorschijnende kledingstukken of kleding van luchtdoorlatende materialen.

2. De kleur, het dessin: ga je voor een kleur die je op de hele blouse hetzelfde ziet? Of ga je voor een blouse die één kleur is en dat de manchetten/mouwen en kraag op de blouse een andere kleur hebben.

3. Het materiaal: je kunt werken met een stof die doorschijnt, glanzend is, of deels gaten heeft (je kunt ook zelf gaten aanbrengen).

4. De pasvorm: loop je blouses eens na op pasvorm, wat kies je (aangesloten, wijd, pofmouw)? Pofmouwen kun je ook zelf maken met elastiek.

5. Denk eens na over een blouse die een detail heeft op de mouw (of dat je dat detail zelf erop zet na een bezoek aan de fournituren winkel).



6. Of zet je de schaar in je blouse en maak je van 2 blouses één of breng je accenten aan.

7. Je kunt je blouse helemaal uit elkaar halen en op een nieuwe manier in elkaar zetten. Of met elastiek gaan werken en een hele wijde blouse aangesloten maken.

8. Of ga werken met patchwork, epauletten of maak een afbeelding op je blouse met stukken stof.  




En dan als laatste: je gaat je outfit afmaken met andere kledingstukken en met accessoires. Draag je de blouse los of (deels) ergens in? Er zijn zoveel keuzes te maken die ervoor zorgen dat je ook met één laag, dus met een zomeroutfit alle kanten op kunt. Het antwoord op de vraag van Zarah is: Styling is een kwestie van inzoomen en uitzoomen, je creëert op micro en macro niveau. En vooral tijdens de wisseling van de seizoenen kun je hiermee spelen. Je styled in de zomer op micro niveau, ga daarin los, geniet! Wil je hier meer over leren?

Foto’s galerie: Pinterest

Foto Chiara: Janneke Nooij