10 duurzame tips die je niks kosten!

De warmere dagen zijn aangebroken. De lentecollecties hangen in de winkels, het straatbeeld toont de nieuwste modekleuren, op de terrassen en op de werkvloer zie je vrouwen in de leukste luchtigste outfits. En jij? Jij wilt niet perse nieuwe kleding kopen, maar je huidige kast oogt lang niet zo hot & happening als wat je om je heen ziet. Wat nu?

Wat kun je doen om duurzame keuzes te maken? Ik geef je tien tips in twee blogs die gerelateerd zijn aan kleding, maar die je kunt doortrekken naar alle aspecten van het leven. En ze kosten je geen cent om uit te voeren!!

1) Achterhaal (opnieuw) je stijl. Door je stijl te weten creëer je rust in je hoofd. Je staat weer even goed stil bij wie jij bent en hoe je dat ook al weer wilde vertalen in kleding. Die kledingstukken hangen namelijk allang in je kast. En zo voorkom je dat je meeholt met dat wat je voorgeschoteld krijgt aan trends en verleidingen in je dagelijks leven. Kortom zelfkennis voorkomt ontevredenheid plus verlangen naar verandering en miskopen.

2) Combineer met dat wat je al hebt. Hup ga nog verder uit je hoofd, duik die kast in en steek je handen uit de mouwen. En daar kom je die elegante broek tegen die je ooit kocht voor een sollicitatie. En de gave trui die je aanschafte voor een weekend weg. En de glitterrok die je aan hebt bij feestjes. Deze kledingstukken heb je dus een rol toebedacht. Maar door te combineren trek je ze automatisch los van de activiteit waar je ze altijd voor gebruikt en ga je ze in een nieuwe situatie dragen. Je bekijkt deze kledingstukken opeens met hele andere ogen. En zo trek je ze regelmatiger uit de kast dan dat je voorheen deed omdat ze in alle situaties blijken te passen.

3) Zie kleding als een lap stof. Zo kom je er achter dat een dunne trui heel leuk is te gebruiken in je haar als shawl. Of dat die rok het heel goed doet als top! Wees ook niet bang om naden los te halen. En als het ware het kledingstuk weer terug te vormen naar de originele lap stof en dan te kijken welk kledingstuk je mist in je kast. Met andere woorden; wat zou je kunnen maken van die lap stof?

4) Gebruik je kledingkast optimaal. Hoe is jouw kast ingedeeld? Zie je alle kledingstukken die je hebt in één oogopslag? Duik ook eens achter in je kledingkast om te zien wat daar ligt. Lees hier mijn blog hoe je kast zo in te delen dat je je er met gemak een fijne outfit uit kunt trekken.

5) Onderhoud je kleding. Was je kleding niet elke keer na het dragen, maar hang ze eens uit. En maak gebruik van de vriezer om bacteriën te doden. Ik leg elke dag een nieuw kledingstuk in mijn vriezer. Of verwijder alleen die vlek, zonder meteen het hele kledingstuk in je machine te gooien. Vet je schoenen in, maak die gaatjes in je vest, zet die knoop aan. Of vind iemand in de buurt die dat voor je doet, zodat je kleding langer meegaat. Wil je meer onderhoudtips, lees dan mijn blog.

Ik geloof dat alle duurzame stappen die we samen zetten welkom zijn om impact te maken. Kijk eens welke stap hierboven voor jou een start zou kunnen zijn. Volgende week deel 2 van dit blog.

En wil je meer inspiratie in je eigen kast, dan weet je me te vinden.

Foto: Dominique van Ee