Je kleden tijdens je zwangerschap...

“….en niks nieuws willen kopen, hoe doe je dat? En hoe draag je kleding die lekker zit en je tegelijk een eigen gevoel geeft, nu je zelf in een veranderende fase bent?” Dit vroeg Marlot enkele weken geleden toen ik vroeg waar jullie een blog over willen lezen. Ik heb een heel aantal tips, ik geef er hieronder vier.

Winkelen in je kledingkast

De eerste stap is winkel in je kast, ga terug naar jezelf en je garderobe. Ga opnieuw je stijl onderzoeken, wees nieuwsgierig wie je nu bent en waar je behoefte aan hebt in deze fase.

A. Je stijl is een vertaling van je leven (innerlijk en uiterlijk), je lijf en je lichaamstaal naar kleding. Lees hier verder over wat stijl is.

Daarnaast kun je je stijl achterhalen aan de hand van je Happy list en mijn oefeningen die daarbij horen.

Je kledingstijl drukt zich onder andere uit in pasvorm, kleur en materiaal. Vooral pasvorm zal een uitdaging zijn als je zwanger bent, want die verandert continue. Hoe kun je daar mee om gaan?

Zorg dat je altijd qua pasvorm een aandachtspunt hebt op je lijf, waarbij je de vorm van je lijf benadrukt. Dus creëer bijvoorbeeld een taille (al zal je taille anders vallen dan normaal, dus trek je taille optisch hoger of lager). Zo zul je nooit een groot vierkant worden of heel rond overal. Hoe creëer je optisch een taille?

1. Draag driekwart mouwen of stroop je mouwen een stuk op. Probeer dit maar eens uit voor de spiegel en bekijk het effect.

2. Of werk met een lage ketting die valt op de hoogte van je taille. Wat zie je nu? 

3. Gebruik een lint of ceintuur om lijnen aan te brengen op je lijf waar jij dat wilt. 

4. Combineer blouses, truien, shirt en tops met een gilet die vorm geeft aan je bovenlijf.

B. Naast je stijl (her)vinden kun je dan kijken hoe je die stijl combineert op je lijf met je verschillende kledingstukken. Hoe doe je dat? Deel je lijf in 4 (hoofd, bovenlijf, onderlijf en voeten) en probeer te onderzoeken waar je op je lijf een verandering aan wilt brengen nu je zwanger bent. Dat zal vooral rondom je buik kunnen zijn, dus op je bovenlijf en stukje van je onderlijf. Probeer dan je hoofd en voeten qua stijl iets meer jouw stijl te geven, zodat je zeker de helft van je lijf nog steeds helemaal jou maakt. Bij de andere twee delen van je lijf ga je onderzoeken wat je normaal het liefste draagt. En kijk dan wat de investering waard is om daar een ander item voor te lenen of swappen/een item aan te laten passen bij de kleermaker.

Ik had een favoriete rok die de kleermaker heeft aangepast, steeds wijder. En toen ik Yael had gekregen heeft de kleermaker deze rok weer ingenomen zoals vanouds. Wil je nog meer tips, ik kom graag met jou winkelen in je kast

Winkelen buiten je kledingkast

Wat kun je verder allemaal doen om fijne ruimere kleding in je kast te krijgen zonder te kopen?

C. Ik heb rondgevraagd bij mensen in mijn omgeving of zij wijde kleren hadden. Zo kreeg ik van een vriendin een te gekke jurk en mocht ik de gilets van mijn man lenen.

D. Je kunt bij Lena, de kledingbieb, kleding lenen die wijder is. Ze hebben hele toffe kledingstukken, in hele verschillende stijlen.

Je kledingkast zelf

Werk in welke fase je ook zit van je zwangerschap (ervoor en erna), altijd met een kledingkast die bij je past. Dus hang die kleding die je nu niet past aan één kant van je kast, zodat je die kant in de ochtend over kan slaan. Of haal daadwerkelijk kleding uit je kast die je nu niet aankunt en stop deze in dozen tot je weer in je kleding past.

Je attitude

Zorg dat je je lekker voelt in wat je aan hebt, dan kun je makkelijker dat doen wat je die dag te doen hebt. Doe geen concessies. Vind je dit lastig zakelijk, kijk dan of je een wat zakelijker kledingstuk met een wat meer weekend zit op de bank item kunt combineren. Zo liep ik wekenlang rond in een colbert (open gedragen) op een legging van dikke fluwelen stof. Of droeg ik een soepele casual jurk met veel sieraden, shawl in het haar en klaar.

Dank voor de leuke vraag Marlot en jij die dit leest: laat het me weten als je er een vraag over hebt. Volgende week behandel ik weer een andere vraag.